O universitate din Moldova este prezentă oficial pe portalul NASA

 O universitate din Moldova este prezentă oficial pe portalul NASA

Site-ul oficial al NASA a publicat recent o prezentare a nanosatelitului TUMnanoSAT, elaborat la Universitatea Tehnică a Moldovei sub egida rectorului, Viorel Bostan, scrie SHOK.md cu referire la unimedia.

Prezentarea include o descriere generală a nanosatelitului pe diverse compartimente specifice, iar faptul în sine al acestei publicații este o dovadă elocventă că nanosatelitul universitar va fi lansat în spațiu, iar elaborarea acestuia la Universitatea Tehnică a Moldovei, sub egida prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan rector UTM, va propulsa în premieră Republica Moldova în avangarda țărilor care dezvoltă tehnologii spațiale!

Anterior, după ce trecuse toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, TUMnanoSAT a fost expediat prin cargo către Agenția Spațială Japoneză JAXA, care și-a asumat transportarea nanosatelitului din Republica Moldova în SUA pentru a fi, ulterior, lansat în spațiu de către nava cosmică a companiei SpaceX.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul programului internațional KiboCUBE, prin care UTM a fost selectată de JAXA și UNOOSA – Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu în scopul lansării nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională.

 

Maria Palade

https://shok.md/