În Afganistan funcționează în secret școli gimnaziale pentru fete: „Știm de amenințări, dar educația merită orice risc”

 În Afganistan funcționează în secret școli gimnaziale pentru fete: „Știm de amenințări, dar educația merită orice risc”

În Afganistan funcționează „școli secrete”. O școală secretă a fost vizitată de reporteri ai BBC. Instituția este ascunsă într-o zonă rezidențială, personalul a achiziționat pupitre în culorile alb și albastru, pentru a încerca să le ofere adolescentelor care studiază aici un mediu similar normalității, scrie digi24.  scrie SHOK.md.

Decizia de redeschidere a școlilor gimnaziale pentru fete, în cursul acestui an, a fost revocată de radicali, în ultimul moment. 12 adolescente fac aici cursuri.

„Știm de amenințări și ne facem griji pentru ele”, spune singura profesoară, dar adaugă  educația fetelor merită orice risc”.

În toate provinciile din țară, cu mici excepții, școlile secundare pentru fete au fost închise de talibani.

La școala vizitată de BBC, profesoara a încercat să recreeze o sală de clasă adevărată, cu șiruri de bănci îngrijite, albastre și albe.

„Facem tot posibilul să ținem totul secret. Dar chiar dacă mă arestează, chiar dacă mă bat, merită”, spune profesoara.

În martie, existau semnale că școlile de fete se vor redeschide. Dar la doar o oră după ce elevele au intrat în clase, talibanii s-au răzgândit. Pentru elevele de la școala secretă și pentru multe alte adolescente, amintirea este încă dureroasă.

„Au trecut două luni și încă școlile nu s-au redeschis. Sunt atât de tristă”, a spus una dintre eleve, în vârstă de 19 ani, care își acoperă fața pentru a-și ascunde lacrimile.

Dar alte fete au decis să-i sfideze pe talibani și au un mesaj pentru alte adolescente din Afganistan: „Fiți curajoase! Dacă aveți curaj, nimeni nu vă poate opri”.

Școlile primare pentru fete s-au redeschis, iar participarea elevelor a crescut, ca urmare a îmbunătățirii securității în zonele rurale ale țării. Dar nu este clar când – sau dacă – fetele mai mari vor mai avea voie să se întoarcă oficial la școală.

Talibanii au spus că trebuie creat mai întâi „mediul islamic” corect pentru acest lucru. Totuși, având în vedere că școlile erau deja separate în funcție de gen, nimeni nu este sigur ce înseamnă acest lucru.

Unii talibani și-au exprimat dezamăgirea față de decizia de a nu deschide școlile pentru fete. Ministerul Educației a părut surprins atunci când conducerea talibană a decis că școlile pentru fete trebuie să rămână închise, iar unii oficiali talibani și-ar fi trimis fiicele să învețe în Qatar sau Pakistan.

În ultimele săptămâni, mai mulți clerici care au legături cu talibanii au emis fatwa, sau decrete religioase, care susțin dreptul fetelor de a învăța. Șeicul Rahimullah Haqqani este un cleric afgan care locuiește în Peshawar, Pakistan. Este foarte respectat de talibani și, într-o vizită la Kabul, luna trecută, s-a întâlnit cu personalități de rang înalt din cadrul guvernului taliban.

Nu există nicio justificare în sharia (legea islamică) pentru a spune că educația femeilor nu este permisă. Chiar nicio justificare, a spus el pentru BBC.

„Toate cărțile religioase spun că educația feminină este permisă și obligatorie, pentru că, de exemplu, dacă o femeie se îmbolnăvește, într-un mediu islamic precum Afganistan sau Pakistan, și are nevoie de tratament, este mult mai bine dacă este tratată de o femeie medic”, a explicat el

Maria Palade

https://shok.md/