Oceanele lumii, poluate cu 26.000 de tone de plastic provenit din echipamentele de protecție împotriva Covid

 Oceanele lumii, poluate cu 26.000 de tone de plastic provenit din echipamentele de protecție împotriva Covid

Cererea crescută de echipamente de protecție, în pandemia de coronavirus, a adus încă și mai mare presiune într-o problemă globală deja scăpată de sub control, poluarea cu plastic, arată un studiu recent, realizat de mai mulți profesori de la Universitatea Nanjing, China, și Universitatea din California, SUA. Deșeurile de plastic – mănuși, măști, viziere și alte echipamente de protecție – care au ajuns în oceane în ultimii doi ani cântăresc cât 1.400 de autobuze, scrie SHOK.md cu referire la libertatea.

„Pandemia de COVID-19 a dus la o creștere a cererii de echipamente din plastic de unică folosință, care intensifică presiunea existentă deja a problemei globale a poluării. Plasticul ajuns în oceane poate fi transportat de apă pe distanțe foarte lungi, afectând, astfel, fauna și flora marină”, scriu autorii studiului, publicat în jurnalul online PNAS. De la începutul pandemiei, aproximativ 8,7 milioane de tone de deșeuri din plastic au fost generate de statele lumii, potrivit cercetării. Din acestea, 26.000 de tone sunt reprezentate de echipamente de protecție împotriva COVID. În topul continentelor generatoare de poluare cu plastic se află Asia, cu 46%, urmată de Europa, cu 24%, și America de Nord și Sud, cu 22%.

Aproape 90% dintre deșeuri provin de la spitale Studiul mai arată că cea mai mare cantitate de deșeuri rezultate din echipamentele de protecție, adică peste 87%, vine din spitale. Echipamentele de protecție purtate de populație reprezintă doar în jur de 8% din total. 5% sunt kiturile de testare și ambalajele.

„Asta generează o problemă de lungă durată pentru mediu”, spun cercetătorii, care atrag atenția că e nevoie de un management mai bun al deșeurilor medicale, mai ales în țările cel mai afectate de pandemie. Sutele de tone de măști, mănuși, kituri de testare și viziere au fost transportate în oceane de la începutul pandemiei până în august anul acesta prin 369 de râuri, mai scrie în cercetarea publicată în PNAS.

Mască de protecție găsită în stomacul unui pinguin Magellan Un alt studiu, dat publicității în luna martie a acestui an, arată impactul pe care pandemia de COVID-19 l-a avut și îl are, în continuare, asupra animalelor. Măștile și mănușile care îi protejează pe oameni de coronavirus, odată aruncate, se dovedesc letale pentru faună, este concluzia cercetării.

Maria Palade

https://shok.md/