Până unde a ajuns tehnologia: Acest nou software îți spune dacă minți sau nu

 Până unde a ajuns tehnologia: Acest nou software îți spune dacă minți sau nu
0Shares

Metodele de detectare a minciunilor există de mult timp. Unul dintre primele exemple documentate vine din anul 1000 î.Hr. în China, unde un suspect a trebuit să-și umple gura cu orez uscat. După o perioadă de timp, boabele au fost verificate, iar dacă rămâneau uscate, persoana era vinovată. Teoria a fost că, dacă individul ar fi mințit într-adevăr, i-ar fi fost frică și, prin urmare, ar fi avut gura uscată. Dar tehnologia a ajuns mai departe – iată ce face un nou software, scrie SHOK.md cu referire la playtech.ro.

Software-ul și algoritmul lor pot detecta acum 73% din minciuni și intenționează să le îmbunătățească pe măsură ce dezvoltă sistemul.

„Când încerci să ascunzi o minciună, unul dintre lucrurile pe care încerci să le eviti este orice fel de reacție a corpului”, spun specialiștii.

La începutul secolului al XX-lea s-au inventat primele mașini de detectare a minciunilor sau poligrafe. Cel mai cunoscut dintre acestea este „poligraful analog”, care are de obicei trei sau patru ace pline de cerneală care fac semne pe o foaie de hârtie. Suspectul are senzori atașați la degete, brațe și corp, iar aparatul măsoară apoi frecvența respirației, pulsul, tensiunea arterială și transpirația, în timp ce răspund la o serie de întrebări.

Cu toate acestea, există preocupări continue cu privire la acuratețea acestor dispozitive și dacă este posibil să fie păcălite. Deci, cercetătorii și firmele de tehnologie din întreaga lume lucrează pentru a dezvolta mai multe sisteme poligraf de înaltă tehnologie.

La Universitatea Erasmus din Rotterdam, Olanda, doctorul Sebastian Speer și echipa sa folosesc un aparat RMN pentru a detecta dacă cineva minte sau înșală. Ei fac acest lucru urmărind modificările de culoare în scanările creierului ca răspuns la întrebări.

„În esență, vedem diferite zone ale creierului care sunt mai puternic activate, se luminează pe scanări atunci când cineva decide să înșele sau să fiu sincer”, spune dr. Speer.

Un subiect este rugat să răspundă la un număr de întrebări adevărate sau false, sau da și nu.

În timp ce fac acest lucru, software-ul de urmărire a ochilor urmărește și studiază răspunsurile acestora. Rezultatul este apoi furnizat în cinci minute și se pretinde a fi 86-88% precis.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/