Pericol de inundații pe Nistru: Nivelul apei va crește cu peste 4 metri! S-a emis Cod Portocaliu

 Pericol de inundații pe Nistru: Nivelul apei va crește cu peste 4 metri! S-a emis Cod Portocaliu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi, 24 noiembrie, o avertizare de cod portocaliu privind creșterea nivelului apei în râul Nistru. Centrul Hidrologic prognozează că, în perioada 24-27 noiembrie, nivelul apei va crește pe sectorul „Soroca – Dubăsari”, până la 4,3 metri, cu ieșirea apei în luncă şi subinundarea terenurilor agricole.

Potrivi meteorologilor, în legătură cu mărirea debitului mediu zilnic de apă deversat din Lacul de acumulare Dnestrovsk (râul Nistru), Centrul hidrologic avertizează, în intervalul 24-27 noiembrie,creșterea nivelului apei pe sectorul orașul Soroca – orașul Dubăsari cu 2.7-4.3 m, față de nivelul din 24 noiembrie (ora 8.00).

Astfel, în contextul măririi debitului de apă deversat din Lacul de Acumulare Dnestrovsk și pericolul de inundații, situația este monitorizată de Serviciul Hidrometeorologic de Stat și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk la moment deversează 2200 m3/s. Digurile de protecție pe râul Nistru au fost proiectate pentru un debit de 2400-2600 m3/s.

Postul de monitorizare de la Naslavcea a indicat un nivel constant a apei în râul Nistru pe 24 noiembrie în intervalul orelor 09:00 – 11:00.

În acest sens, Inspectoratul este în permanentă conlucrare cu autoritățile Ministerului Mediu, iar serviciile Ministerului Afacerilor Interne monitorizează permanent situația pe toată lungimea râului Nistru, în vederea prevenirii riscului de inundații.

Momentan situația nu indică nici un pericol pentru gospodăriile și casele oamenilor.

Olesea Bolboceanu-Banari