Povestea tragică a unui tânăr de 20 de ani care a hotărât să pună capăt suferințelor prin sinucidere asistată: „M-am săturat”

 Povestea tragică a unui tânăr de 20 de ani care a hotărât să pună capăt suferințelor prin sinucidere asistată: „M-am săturat”

La doar 20 de ani, un tânăr canadian a luat o decizie crucială. Eric Coulam a hotărât să pună capăt suferințelor cu care s-a confruntat mare parte din viață prin sinucidere asistată, scrie SHOK.md, cu referire la presa străină.

Pentru a supraviețui, Eric are nevoie de 6 transplanturi de organe, dar chiar și așa șansele de a se recupera sunt de 50%.

Tânărul însă refuză să treacă prin operații și tratamente chinuitoare și vrea să-și pună capăt vieții cu ajutorul legii canadiene care permite sinuciderea asistată și a transmis familiei decizia sa în luna mai.

Legea din 2016 prevede că pacientul trebuie să aibă peste 18 ani și să sufere de o „boală sau dizabilitate gravă și incurabilă” și, de asemenea, să aibă suferințe fizice sau psihologice pe care medicația nu le poate repara.

„Va fi sfârşitul suferinţei. Sufăr toată ziua. Trăiesc de foarte mult timp într-o cameră cu patru pereţi şi m-am săturat”, a declarat Eric jurnaliştilor.

Eric Coulam și-a petrecut mare parte din viață cu tratamente pentru dureri abdominale provocate de o afecţiune gastrointestinală.

Timp de un deceniu, medicii au încercat să pună un diagnostic exact, deşi s-au efectuat analize în şapte spitale diferite din Canada. În urmă cu doi ani, starea tânărului s-a înrăutățit și a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală de urgenţă pentru a îndepărta o parte din intestin. Din cauza unei complicaţii, Eric a intrat în şoc septic.

Medicii au stabilit că singura lui şansă de recuperare este să obţină şase transplanturi la diferite organe, însă și cu aceste intervenții are doar 50% sanşe de recuperare. Anunțul medicilor l-a făcut pe Eric să ia decizia radicală de a apela la sinuciderea asistată.

La fel de greu i-a fost să-și anunțe familia de hotărârea luată. „M-am gândit mult timp la asta. Familia își face griji pentru mine, dar ştiu că este ceea ce vreau să fac”.

„Uneori, stau noaptea și mă gândesc şi mă întristez, însă în cea mai mare parte a timpului aştept ziua morții pentru că am dureri foarte mari. Iau multe medicamente doar pentru a mă simți confortabil câteva ore,” a povestit tânărul.

În timpul procedurii, pacientului care alege sinuciderea asistată îi este administrat injectabil sau oral un medicament, sub supravegherea asistentelor și a medicilor. În oricare dintre cazuri, moartea este fără dureri.