Prim-ministra, despre excluderea Marinei Tauber din cursa de la Bălți: Noi nu putem influența deciziile CEC și nici pe cele ale instanței de judecată

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a venit cu o reacție, după ce Comisia Electorală Centrală a cerut anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți. Potrivit prim-ministrei, decizia aparține „instanțelor de judecată” și Guvernarea nu poate „influența deciziile CEC”. Declarațiile au făcute în cadrul unei conferințe de presă, scrie SHOK.md cu referire la unimedia.
„Guvernul urmărește cu atenție acest caz și situația legată de alegerile din Bălți. Decizia aparține instanțelor de judecată, evident că noi nu putem influența nici deciziile CEC, nici deciziile instanței de judecată, dar sper că oricare ar fi decizia luată, să fie bine argumentată, bine fundamentată și să urmeze strict buchia legii, pentru că înțeleg că cetățenii din Bălți vor avea foarte multe întrebări legate de această decizie. Comisia Electorală Centrală este un organ independet”, a declarat Gavrilița.
CEC a solicitat, Judecătoriei Bălți, excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Tauber a spus că până la decizia instanței încă este candidat.
Fostul premier Ion Chicu a condamnat decizia și a cerut intervenția corpului diplomatic.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție, după ce Comisia Electorală Centrală a cerut anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți. Litvinenco a menționat că decizia o ia până la urmă instanța de judecată.
Cu o reacție a venit și deputatul PAS Dumitru Alaiba, care a spus că este „de acord întru totul cu argumentarea raportului CEC”.
Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor din Moldova consideră că decizia CEC este o „ilegalitate și un abuz din partea regimului, care a utilizat în interes de grup instituțiile statului, cum ar fi: Serviciul de Informații și Securitate, ministerul de Interne, Comisia Electorală Centrală”. În context, formațiunea atrage atenția misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău „să ia atitudine față de derapajele de la principiile și normele statului de drept”.
Iar lidera Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, califică decizia de a o exclude pe Marina Tauber din cursa de la Bălți drept „un circ al absurdului, o sete de putere și aroganță nemărgnită”. Potrivit ei, „procesele politice în RM pot fi gestionate într-un mod civilizat și democratic, însă „vânătoarea” victimelor este pe rol”.
Totodată, conferința de presă, organizată de Marina Tauber, la Parlament va fi „analizată” de CEC. O solicitare în acest sens a fost făcută de membrul CEC Pavel Postică, după ce Tauber, încă înscrisă în cursa de la Bălți, a utilizat resursele administrative parlamentare.
Marina Tauber, de la tribuna Parlamentului, a adresat un apel către misiunile diplomatice și organismele internaționale, prin care le solicită să ia atitudine în cazul „tentativei actualei puteri de a o scoate abuziv din cursa electorală pentru Primăria Bălți”.
Puțin peste două puncte procentuale nu i-au ajuns Marinei Tauber pentru a deveni primar de Bălți. Candidata Partidului Șor a acumulat 47,93% din sufragii, fiind urmată, la mare distanță, de candidatul independent, Nicolai Grigorișin, cu 20,93%, arată datele publicate de Comisia Electorală Centrală.
Candidata Partidului Șor la alegerile din Bălți, Marina Tauber, a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea CEC, prin care s-a cerut anularea înregistrării acesteia în campania electorală. Demersul a fost depus în după-amiaza zilei de astăzi de către Tauber, care cere instanței să anuleze hotărârea, ca fiind nefondată.