Prima navă de marfă autonomă și ecologică va naviga anul acesta în apele, Norvegiei

 Prima navă de marfă autonomă și ecologică va naviga anul acesta în apele, Norvegiei

O companie norvegiană a creat ceea ce numește prima navă de marfă autonomă cu emisii zero din lume. Dacă totul merge conform planului, nava cargo va face prima sa călătorie între două orașe norvegiene înainte de sfârșitul acestui an. Nu va exista niciun echipa la bordul navei, în schimb, mișcările sale vor fi monitorizate de marinari și tehnicieni aflați la trei centre de control situate pe uscat,scrie SHOK md cu referire la  CNN.  

Producătorii navei norvegiene susțin că aceasta nu este prima navă autonomă din lume, amintind de lansarea în 2018 a unui feribot autonom în Finlanda, însă este prima navă containerizată complet electrică.

Dezvoltat de compania chimică Yara International, Yara Birkeland a fost conceput pentru a reduce emisiile de oxizi de azot, care sunt poluanți toxici, precum și pentru a reduce gaze cu efect de seră generate de dioxidul de carbon. De asemenea, nava a fost concepută să transporte mărfurile pe rute maritime lungi.

În prezent, industria navală generează între 2,5% și 3% din emisiile globale de gaze cu efect de seră din atmosferă, potrivit Organizației Maritime Internaționale.

Aproape toată energia electrică produsă de Norvegia este generată de energia hidroelectrică, care, în general, este considerată a emite emisii de carbon mult mai scăzute decât cele emise prin arderea combustibililor fosili.

Conceptualizată pentru prima dată în 2017, nava a fost creată în parteneriat cu firma de tehnologie Kongsberg Maritime și constructorul naval Vard. Capabilă să transporte 103 containere și să ajungă la o viteză maximă de 13 noduri, nava este dotată cu o baterie de 7 MWh, care este „de o mie de ori mai mare decât capacitatea folosită la o mașină electrică”, potrivit lui Jon Sletten, directorul uzinei Porsgrunn din Norvegia, în care s-a fabricat nava Yara Birkeland.

BeFunky-collage-2

Acesta susține că nava autonomă electrică „va naviga spre porturile de containere de-a lungul coastei și înapoi, înlocuind un număr de circa 40.000 de transporturi cu camionul pe an”.

Corpului navei Yara Birkeland, cunoscut și ca cocă, a fost lansat pe mare în România în februarie 2020 și a ajuns la șantierul naval norvegian trei luni mai târziu, în mai 2020, unde a fost echipată cu diferite sisteme de control și navigație și ulterior supusă testelor.

Maria Palade

https://shok.md/