Primul uragan al anului amenință Mexicul. Ar putea lovi zonele turistice de pe coastă cu 200 de kilometri pe oră

 Primul uragan al anului amenință Mexicul. Ar putea lovi zonele turistice de pe coastă cu 200 de kilometri pe oră

Un ciclon format în Pacific amenință să lovească astăzi orașele turistice de pe coasta Mexicul ca un uragan de categoria 3. A primit numele Agatha și este primul din acest an format în vestul Atlanticului. Acum este de categoria 2 și are viteze ale vântului de 175 de kilometri pe oră, dar ar putea atinge în curând 200 de kilometri pe oră, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.

Se apropie de uscat cu 4 kilometri pe oră și, pentru că înaintează atât de lent, are timp să adune multă energie din ocean.

Meteorologii au avertizat că va produce inundații periculoase pe coastă, alunecări de teren și valuri uriașe. Temperatura ridicată a apelor mării, de peste 31 de grade în largul coastelor statelor Oaxaca şi Guerrero din sudul Mexicului şi mişcarea lentă ar putea împinge Agatha până în categoria 3, cu rafale de până la 200 kilometri la oră, a estimat meteorologul Alejandra Méndez.

„Este prevăzut ca uraganul să ajungă la ţărm probabil de categoria 3 între Puerto Escondido şi Huatulco, în Oaxaca”, a adăugat ea.

Se aşteaptă ca impactul să aibă loc luni după-amiază. Uraganul va provoca ploi abundente în zonele statelor Chiapas şi Oaxaca (sud) şi în regiunile statelor vecine Guerrero şi Tabasco (sud-est).

Mexicul este lovit în fiecare an de cicloane tropicale pe coastele sale la Pacific şi Atlantic, de obicei între mai şi noiembrie.

Citește și