Profesorul de la ASEM, Gheorghe Moldovanu, deținător al medaliei Meritul Civic, s-a stins din viață

 Profesorul de la ASEM, Gheorghe Moldovanu, deținător al medaliei Meritul Civic, s-a stins din viață

Profesorul, șef departament „Limbi moderne de afaceri”, doctorul habilitat, Gheorghe Moldovanu, s-a stins din viața. „Dumnezeu să-l ia în Împărăția Sa și să-l odihnească în liniște și pace, iar noi să-l pomenim numai de bine…”, scrie rectorul ASEM, scrie SHOK.md cu referire la unimedia.

„A plecat spre Ceruri, în Lumea Celor Drepți, colegul nostru, Gheorghe Moldovanu, doctor habilitat, profesor universitar, șef departament „Limbi moderne de afaceri”. Dumnezeu să-l ia în Împărăția Sa și să-l odihnească în liniște și pace, iar noi să-l pomenim numai de bine…”, a publicat rectorul ASEM-ului pe pagina sa de Facebook.

Gheorghe Moldovau s-a născut în anul 1949, la 25 februarie în satul Stoicani, raionul Soroca. Angajat la ASEM din anul 1991. A absolvit facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității de Stat din Moldova (1971) și facultatea de management a Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Doctor habilitat în filologie. Discipline predate: Teoria și practica traducerii, Tehnici de comunicare orală în limba franceză, Corespondența comercială în limba franceză, limba franceză de afaceri.

A publicat circa 90 de lucrări didactice și științifice cu un volum de peste 130 coli de autor, dintre care 4 manuale pentru studenți și 2 monografii. Este cunoscut în cercurile profesorale și științifice din spațiul ex-sovietic și european. Are publicații în România, Canada, Rusia, Franța, Ucraina. În calitate de profesor invitat a ținut cursuri de semantică și derivare la Universitatea din Nice (Franța). Fiind implicat în proiecte internaționale, a participat la numeroase colocvii și simpozioane organizate de Consiliul Europei privind didactica limbilor moderne și politica lingvistică (Austria, Malta, Luxemburg, Danemarca, Elveția, Franța, Belgia, Suedia, Italia, Monaco).

A efectuat stagii de specializare în Franța, Canada, Elveția. A tradus din franceză și engleză cele mai valoroase opere de referință publicate de Consiliul Europei în domeniul predării/învățării limbilor, precum „Cadrul european comun de referință pentru limbi” și „Portofoliul European al limbilor: ghid destinat profesorilor și formatorilor cadrelor didactice”. O schiță bio- bibliografică a lui Gheorghe Moldovanu este inclusă în ghidul Traduction et Terminologie. Répertoire biographique international (Uniunea Latină, 1995). Pentru munca asiduă a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”.

Maria Palade

https://shok.md/