Putin l-a pus pe Bolsonaro la o distanță de un metru, după ce i-a ținut la depărtare pe liderii occidentali

 Putin l-a pus pe Bolsonaro la o distanță de un metru, după ce i-a ținut la depărtare pe liderii occidentali

Vladimir Putin l-a primit, miercuri, pe președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, într-o vizită la Kremlin. Celebra masă de șase metri a liderului rus și-a făcut din nou apariția, însă de această dată, liderii nu au mai stat în capul mesei, ci la mijlocul ei, la o distanță de doar un metru. Felul în care a fost tratat Bolsonaro vine în contrast direct cu felul în care au fost primiți liderii europeni, care au stat în capul mesei, la șase metri distanță de Putin, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.

Zilele trecute, Vladimir Putin a primit, succesiv, mai mulți lideri europeni pentru discuții legate de dezescaladarea crizei din Ucraina, în condițiile în care Rusia a luat poziții amenințătoare față de Ucraina, desfășurând peste 100.000 de soldați la granițele sale pentru a obține concesii din partea NATO.

Președintele Franței și Cancelarul Germaniei au mers la Moscova într-o încercare de a detensiona situația și de a aborda diplomatic situația gravă de securitate provocată de Rusia după desfășurarea masivă de trupe de la granițele Ucrainei.

Momentul vizitei lui Emmanuel Macron a devenit sursă de glume pe internet ca după ce au apărut fotografiile în care cei doi lideri apăreau stând la capetele unei mese lungi de șase metri. Anterior, și Viktor Orban, premierul Ungariei, fusese primit într-un mod asemănător la Moscova.

Celebra masă albă la care Vladimir Putin i-a primit pe liderii europeni a fost produsă în Italia, în urmă cu 25 de ani. Proprietarul companiei care a realizat piesa de mobilier spune că a renovat o bună parte a palatului de la Kremlin și că masa respectivă ar costa 100.000 de euro în banii de azi.

Ce au discutat Putin și Bolsonaro

Putin a spus, în urma întâlnirii cu Bolsonaro că Brazilia este „principalul partener” al Rusiei în America de Sud și că cele două țări sunt legate de „prietenie și înțelegere mutuală”, conform France24.

După discuții caracterizate de Putin drept „cuprinzătoare și constructive”, Kremlinul a transmis un comunicat prin care spune că cei doi lideri s-au pus de acord să-și accentueze cooperarea în sectoare precum energia și în schimburi comerciale.

Bolsonaro a spus, de asemenea, că Brazilia este interesată de reactoare nucleare mici fabricate de companie de energie nucleară de stat rusă, Rosatom.

„Compania noastră este pregătită să participe în construcția unor noi centrale în Brazilia, inclusiv centrale nucleare de capacitate redusă, fie ele la sol sau pe mare”, a spus Putin, conform Reuters.

Vizita lui Bolsonaro vine într-un context extrem de tensionat în Europa, generat de comportamentul amenințător al Rusiei față de Ucraina. Cei doi lideri nu au făcut nicio referire explicită la actuala criză.

Citește și