Reacția lui Prodan, după ce a fost acuzat că i-ar fi acordat fratelui său o indemnizație de merit

 Reacția lui Prodan, după ce a fost acuzat că i-ar fi acordat fratelui său o indemnizație de merit
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a venit cu o reacție, după ce regizorul Valeriu Jereghi l-a acuzat că i-a acordat fratelui său indemnizația de merit, care este o formă de sprijin bănesc, din bugetul de stat, ce se acordă pe viață. „Am declarat conflict de interese din prima ședință a Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit. În legătură cu acest fapt mi-am suspendat calitatea de membru al Comisiei”, a menționat Prodan, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„Cu referire la conflictul de interese vizând indemnizația de merit acordată fratelui meu, Vadim Prodan, informez: 1. Am declarat conflict de interese din prima ședință a Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit. 2. În legătură cu acest fapt mi-am suspendat calitatea de membru al Comisiei. 3. M-am retras de la ședința Comisiei, când au fost supuse dezbaterilor toate dosarele înaintate (nu doar cel al fratelui meu) și am părăsit sala, pentru a nu influența în vreun fel deciziile. 4. De asemenea, m-am retras și pe întreaga durată a votării. 5. Am luat act de lista învingătorilor în momentul în care mi-a fost prezentat procesul verbal semnat de membrii Comisiei.

6. De asemenea, mă simt obligat să declar că, înainte de a ocupa postul de ministru, am fost membru al Consiliului Uniunii Cineaștilor și, anterior, președinte al Uniunii. În calitatea mea de membru al Consiliului am declarat conflict de interese și m-am abținut de la dezbateri și votare privind includerea dosarului fratelui meu în lista propunerilor Uniunii. 7. În ambele cazuri, atât în calitate de ministru, cât și în calitate de membru al Consiliului Uniunii Cineaștilor, am acționat în baza Legii nr.133/2016, art. 14 alin.(4) privind declararea averii și a intereselor personale și în corespundere cu art.14 alin.(2) lit. b) din Legea integrității nr. 82/2017. Conform prevederilor acestei Legi, conflictul de interese a fost declarat și soluționat. 8. Dovadă celor menționate sunt procesele verbale ale ședințelor Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit și ale Consiliului Uniunii Cineaștilor”,  a scris Sergiu Prodan pe pagina sa de Facebook.

Scandal în cultură. Regizorul Valeriu Jereghi îl acuză pe ministrul Culturii, Sergiu Prodan, că i-a acordat fratelui său indemnizația de merit, care este o formă de sprijin bănesc, din bugetul de stat, ce se acordă pe viață, pentru merite în domeniul creației, personalităților notorii care au împlinit vârsta de 60 de ani și sunt rezidenți în Republica Moldova. Mai exact, Prodan este membrul Comisiei Naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, care selectează lista beneficiarilor. Regizorul face trimitere la un anunț oficial publicat pe pagina ministerului, care ulterior a fost redactat. Textul inițial a fost șters, iar conținutul redactat conține mențiunea: „Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, a declarat conflict de interese și s-a retras de la dezbateri și vot”. „Nu mai întreb care sunt meritele în domeniul creației și cum a promovat imaginea țării în spațiul cultural mondial Vadim Prodan – este inutil. Între timp, sute de personalități notorii în domeniul culturii abia de mai supraviețuiesc cu pensii mizere”, a scris regizorul pe Facebook.