Scandal în cultură. Regizorul Jereghi, despre ministrul Prodan: I-ar fi acordat fratelui său o îndemnizație „pe viață pentru merite în domeniul creației”

 Scandal în cultură. Regizorul Jereghi, despre ministrul Prodan: I-ar fi acordat fratelui său o îndemnizație „pe viață pentru merite în domeniul creației”

Scandal în cultură. Regizorul Valeriu Jereghi îl acuză pe ministrul Culturii, Sergiu Prodan, că i-a acordat fratelui său indemnizația de merit, care este o formă de sprijin bănesc, din bugetul de stat, ce se acordă pe viață, pentru merite în domeniul creației, personalităților notorii care au împlinit vârsta de 60 de ani și sunt rezidenți în Republica Moldova. Mai exact, Prodan este membrul Comisiei Naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, care selectează lista beneficiarilor. Regizorul face trimitere la un anunț oficial publicat pe pagina ministerului, care ulterior a fost redactat. Textul inițial a fost șters, iar conținutul redactat conține mențiunea: „Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, a declarat conflict de interese și s-a retras de la dezbateri și vot”. „Nu mai întreb care sunt meritele în domeniul creației și cum a promovat imaginea țării în spațiul cultural mondial Vadim Prodan – este inutil. Între timp, sute de personalități notorii în domeniul culturii abia de mai supraviețuiesc cu pensii mizere”, a scris regizorul pe Facebook, relatează SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„Membru Comisiei Naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, evident, este și Ministrul culturii Sergiu Prodan. În această listă de beneficiari, cu numărul 1, este Vadim Prodan, fratele Ministrului culturii: „Domeniul creație cinematografică: 1. Prodan Vadim (propus de Uniunea Cineaștilor)”

 

Candidatura acestuia a fost propusă de Uniunea Cineaștilor, adică de Consiliul UC, membru al cărui este Sergiu Prodan. Deci, Consiliul Uniunii Cineaștilor, cu Sergiu Prodan membru, propune această candidatură pentru a-i acorda fratelui indemnizaţia de merit, și Comisia Naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, tot cu Sergiu Prodan în componența sa, îl promovează pe Vadim Prodan. Aici a fost prima publicație:https://mc.gov.md/…/lista-de-beneficiari-ai…

 

Se vede, că cineva din conducerea țării l-a avertizat pe Ministru despre un eventual conflict de interese, fiindcă reacția Ministrului a fost imediată: el a scos de pe site-ul ministerului acest anunț, pentru a fi redactat (mai bine zis camuflat acest conflict de interese). Acest link a fost scos de pe site-ul Ministerului Culturii unde a rămas doar: 404 Page not found!

 

A doua zi, 01/19/2022 – 18:57 acest anunț apare din nou, redactat: https://mc.gov.md/…/lista-de-beneficiari-ai… Anunțul a fost redactat, nu însă și decizia Comisiei. Deja numărul 1 din lista beneficiarilor – Vadim Prodan este plasat pe locul 3 (să nu bată la ochi).

 

„Menționăm, beneficiarii de anul acesta au fost selectați în conformitate cu prevederile art.22 al Legii nr.21/2013 cu privire la oamenii de creaţie şi la uniunile de creaţie, de către membrii Comisiei naţionale pentru acordarea indemnizaţiei…”

„Membru al acestei Comisii Naționale – ”…Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, a declarat conflict de interese și s-a retras de la dezbateri și vot”.

 

În timpul ședinței, de ochii lumii, poate a și tăcut Ministrul, dar înainte de ședință nu s-au făcut oare înțelegeri cu interes personal? Ori, această declarație a fost făcută doar în postarea redactată? Nu avem de unde ști, fiindcă postarea de pe site-ul Guvernului a fost ștearsă. (!)”, a scris Jereghi.

Ministrul Culturii deocamdată nu a comentat acuzațiile.