Sărbătoare în familia celui mai longeviv deputat: 70 de ani l-au prins pe Dumitru Diacov în afara Parlamentului

 Sărbătoare în familia celui mai longeviv deputat: 70 de ani l-au prins pe Dumitru Diacov în afara Parlamentului

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Cel mai longeviv deputat a împlinit vârsta de 70 de ani.

Politicianul s-a născut în localitatea Kargapolie din regiunea Kurgan, Rusia, într-o familie de deportaţi basarabeni. Cariera şi-a început-o ca jurnalist, activând la televiziunea naţională şi la publicaţia „Komsomolskaya Pravda” din Moscova.

În perioada 1989-1993, a fost corespondentul agenţiei de presă TASS la Bucureşti. Totodată, Dumitru Diacov a deţinut funcţii de conducere în organizaţia de tineret a Partidului Comunist al URSS. În anul 1994, a fost ales deputat în Parlamentul de la Chişinău, pe listele Partidului Democrat Agrar din Moldova, deținând până în anul 1995 funcția de președinte al Comisiei parlamentare de politică externă. În paralel, în perioada 1994–1998, îndeplinește funcția de Președinte al Delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Între anii 1995 şi 1998, a fost vicepreşedinte al Legislativului, iar după alegerile parlamentare din 1998 a fost ales preşedinte al Parlamentului. Diacov s-a aflat în acest fotoliu până în martie 2001. La alegerile din 6 martie 2005, Partidul Democrat din Moldova (PDM) formează împreună cu Alianța Moldova Noastră (AMN) al primarului Serafim Urechean și cu Partidul Social-Liberal (PSL) – Blocul electoral Moldova Democrată (BeMD), care obține 28.53% din voturi și un număr de 34 mandate de parlamentar.

După alegeri, cei 8 deputați ai Partidului Democrat din Moldova părăsesc coaliția Blocul “Moldova Democrată” (BMD) și își constituie propriul grup parlamentar, care îl susține pe Vladimir Voronin la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

În 2007 Dumitru Diacov a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” de către președintele Republicii Moldova Vladimir Voronin, iar pe 21 noiembrie 2013, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a conferit „Ordinul Republicii” lui Dumitru Diacov, pentru „merite deosebite în consolidarea statalității Republicii Moldova și contribuție substanțială la edificarea statului de drept, la promovarea valorilor democratice și la instaurarea coeziunii și concordiei în societate.

Citește și