Shakira, pe banca acuzațiilor: „Nu a plătit impozite de 14,5 milioane de euro”

 Shakira, pe banca acuzațiilor: „Nu a plătit impozite de 14,5 milioane de euro”

Shakira va fi trimisă în judecată după ce joi a pierdut apelul prin care încerca să evite procesul în care este acuzată de evaziune fiscală, în Spania. Prejudiciul adus statului spaniol ar fi unul uriaș, scrie SHOK.md cu referire la gandul.

Un tribunal spaniol a respins apelul cântăreței columbiene și a ratificat o decizie anterioară, care a considerat că există „suficiente dovezi” pentru a o trimite în judecată pentru o presupusă fraudă fiscală, se arată într-un document emis de justiția spaniolă, citat de agenția Reuters.

Procurorii susțin că Shakira nu a plătit impozite pentru veniturile obținute între 2012 și 2014 și care se ridică la 14,5 milioane de euro (15,54 milioane de dolari).

Aceștia susțin că Shakira locuia în regiunea Catalonia, din nordul Spaniei, în acei ani, deși reprezentanții vedetei au declarat că s-a mutat în Spania abia în 2015, unde și-a îndeplinit toate obligațiile fiscale de atunci.

Noua decizie este o ratificare a unei hotărâri judecătorești anterioare, emisă în iulie 2021.

Instanța trebuie încă să o trimită oficial în judecată și să stabilească o dată.

Echipa ei juridică a declarat joi, în declarația de presă, că va continua să își apere cazul cu argumente juridice solide, scrie Mediafax.

„Comportamentul Shakirei în materie fiscală a fost întotdeauna impecabil în toate țările în care a trebuit să plătească impozite și a urmat recomandările celor mai buni specialiști și consilieri”, se arată în declarație.

Shakira are probleme mai vechi cu Fiscul din Spania

În 2018, Shakira a plătit peste 20 de milioane de euro reprezentând datorii și dobânzi aferente anului 2011 către Fiscul din Spania după ce a aflat că riscă închisoare dacă se dovedește că a fraudat statul. Cu toate că a plătit aceste sume, cântăreața neagă că ar fi vinovată de fraudă fiscală și spune că „a îndeplinit toate obligaţiile tributare şi nu datorează nimic Trezoreriei spaniole“.

Problemele Shakirei au început în 2017, atunci când Administrația Fiscală din Spania a cerut Parchetului să o trimită în judecată pe cântăreață, sub acuzația de fraudă fiscală între 2011 și 2014.

Surse din anturajul acesteia spuneau la acea vreme că o mare parte din veniturile obținute de Shakira în perioada 2011-2014 vine din turneele sale din străinătate, care au obligat-o de altfel pe aceasta să locuiască în Spania mai puțin de 183 de zile pe an, pragul de la care este obligată să își declare rezidența fiscală în Spania.

Cântăreața, în vârstă de 45 de ani, locuiește cu fundașul clubului de fotbal FC Barcelona Gerard Pique și au împreună doi copii, Milan și Sasha. Ei formează încă din 2011 unul dintre cele mai stabile și apreciate cupluri de vedete din Spania și chair din lume.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și