SpaceX se pregătește să trimită pe orbită primul echipaj exclusiv civil

 SpaceX se pregătește să trimită pe orbită primul echipaj exclusiv civil

Un alt antreprenor miliardar se pregătește să decoleze către spațiu săptămâna aceasta la bordul unei capsule SpaceX ca parte dintr-o misiune de turism spațial care ar putea deveni primul zbor cu echipaj alcătuit doar din civili lansat pe orbita Terrei, scrie SHOK.md cu referire la agerpres.ro.

Americanul Jared Isaacman, fondatorul și directorul executiv al companiei din domeniul comerțului online Shift4 Payments, va fi liderul echipajului din care mai fac parte alți trei turiști spațiali în cadrul unei misiuni de trei zile, de la momentul lansării de la baza Cape Canaveral, Florida, și până la aterizarea în Oceanul Atlantic.

Mogulul din domeniul tehnologiei, în vârstă de 38 de ani, a achitat o sumă neprecizată, dar probabil exorbitantă, miliardarului Elon Musk, patronul SpaceX, pentru a-l transporta pe orbită însoțit de trei coechipieri selectați în urma unor proceduri speciale la bordul unei capsule Crew Dragon a SpaceX .

Capsula, denumită Resilience, este programată a fi lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, propulsată de una dintre rachetele reutilizabile Falcon 9, în timpul unei ferestre cu durata de cinci ore, care se deschide miercuri la 8 p.m. EDT (00:00 GMT).

Potrivit previziunilor meteo de duminică, existau 70% șanse de condiții prielnice pentru lansarea acestui zbor dirijat integral de la sol, au precizat organizatorii.

Succesul misiunii ar putea inaugura o nouă eră în turismul spațial comercial, mai multe firme concurând să atragă clienți bogați, dispuși să achite o mică avere pentru a experimenta euforia unei călătorii supersonice, imponderabilitatea și spectacolul vizual al spațiului cosmic.

Misiunea Inspiration4 a fost concepută de Isaacman în principal pentru a atrage atenția și finanțări către una dintre acțiunile sale caritabile preferate, spitalul pentru copii St. Jude, unul dintre principalele centre de oncologie pediatrică din Statele Unite.

Miliardarul a promis o donație în nume personal de 100 de milioane de dolari în beneficiul institutului.

SpaceX este cea mai renumită companie din domeniul înfloritor al zborurilor spațiale comerciale, având deja la activ numeroase transporturi de provizii și astronauți către Stația Spațială Internațională în urma unor contracte cu NASA.

Companii rivale precum Virgin Galactic și Blue Origin au celebrat recent primele lor misiuni de turism spațial odată cu zborurile directorilor lor executivi, miliardarul Richard Branson, respectiv Jeff Bezos.

Ambele lansări au fost însă suborbitale, trimițând echipajul în spațiu și aducându-l înapoi pe Terra în decursul a câteva minute.

Misiunea SpaceX este proiectată să-i transporte pe cei patru pasageri acolo unde nu a mai ajuns niciun echipaj alcătuit în exclusivitate din civili și anume pe orbita Terrei.

Odată ajunși acolo, vor încercui Pământul la fiecare 90 de minute cu peste 27.360 de kilometri pe oră, o viteză de aproximativ 22 de ori mai mare ca viteza sunetului. Altitudinea țintă este de 575 de kilometri, deasupra orbitei Stației Spațiale Internaționale și chiar a telescopului Hubble.

Membrii echipajului Inspiration4 nu vor contribui la operarea capsulei, deși doi dintre aceștia, Isaacman și geoloaga Sian Proctor, sunt piloți acreditați.

Isaacman, care este calificat pentru a pilota avioane comerciale și militare, și-a asumat rolul de ”comandant” al misiunii, în timp ce Proctor, în vârstă de 51 de ani, o fostă candidată la programul de pregătire a astronauților din cadrul NASA, a fost desemnată ”pilotul” misiunii. Aceasta a fost selectată pentru a se alătura echipei în urma unui concurs online organizat de Shift4 Payments.

Echipa este completată de ”responsabilul medical” al misiunii, Hayley Arceneaux, de 29 de ani, supraviețuitoare a cancerului osos, care lucrează ca asistentă medicală la spitalul St. Jude, și ”specialistul” misiunii, Chris Sembroski, de 42 de ani, veteran din aviația americană și inginer aerospațial.

Sembroski a obținut un loc în echipă în urma unei trageri la sorți la care s-au înscris peste 72.000 de persoane și care a atras donații de peste 100 de milioane de dolari pentru spitalul St. Jude.

Cei patru membri ai echipajului au petrecut cinci luni de antrenamente riguroase, care au inclus fitness la altitudine, antrenamente de centrifugă, microgravitație și în simulator, proceduri de urgență, cursuri speciale și verificări medicale.

Odată aflat pe orbită, echipajul va realiza experimente medicale cu „aplicații posibile pentru sănătatea umană pe Terra și pe durata zborurilor spațiale”, a precizat echipajul în articole de presă.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și