Spectacol planetar în această noapte: Conjuncția dintre Venus și Jupiter. Planetele vor părea că se ciocnesc pe cerul nopții

 Spectacol planetar în această noapte: Conjuncția dintre Venus și Jupiter. Planetele vor părea că se ciocnesc pe cerul nopții
Daca vei privi spre cer în această noapte, vei asista la un fenomen spectaculos. Vei putea vedea două dintre cele mai strălucitoare planete ale sistemului solar aproape atingându-se. Venus și Jupiter vor fi distanță de milioane de kilometri distanță, dar de pe Pământ vor părea că sunt aproape de a se ciocni. Această conjuncție planetară are loc anual, dar anul acesta cele două planete vor părea mult mai aproape decât de obicei. Acest fenomen nu va mai repeta până în 2039, scrie SHOK.md cu referire la  digi24.ro.

Fenomenul poate fi observat cu ochiul liber sau cu un binoclu, dacă cerul este senin.

După ziua de sâmbătă, cele două planete vor merge pe drumuri separate și se vor îndepărta în zilele următoare. „Este foarte interesant pentru astronomi și este o oportunitate foarte bună pentru pasionați de a admira fenomenul”, explică profesorul Lucie Green, cercetător la Society for Popular Astronomy.

O conjuncţie este atunci când două planete par să se atingă pe cer, văzute de pe Pământ, potrivit NASA. Ultima dată când cele două planete au fost mai apropiate decât conjuncţia din acest an a fost în august 2016, deşi a fost mai greu de văzut, deoarece erau aproape de Soare.

Marte şi Saturn se vor alinia aproximativ la nord de Venus şi Jupiter, ceea ce înseamnă că astronomii vor putea vedea patru planete în timp ce urmăresc conjuncţia. Alinierea înseamnă că planetele formează o linie între ele, dar nu apar semnificativ de apropiate una de cealaltă, ca la o conjuncţie, informează CNN.

„Venus şi Jupiter sunt, de obicei, cele mai strălucitoare două planete de pe cer, aşa că pot oferi un adevărat spectacol atunci când sunt în conjuncţie strânsă. Este o privelişte frumoasă şi uşor de văzut pentru toată lumea”, a declarat Patrick Hartigan, profesor de fizică şi astronomie la Universitatea Rice din Houston, citat de Mediafax.

Dimineaţa devreme, între 30 aprilie şi 1 mai, va fi o oportunitate excelentă de observare, şi spectatorii nu vor avea nevoie de un telescop pentru a le vedea.

Deoarece Luna nu va fi luminată, vor fi mai uşor de văzut cele două planete aproape atingându-se pe cer. Asta atâta timp cât cerul este senin, deoarece vremea nefavorabilă ar bloca vederea conjuncţiei.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și