Statuia lui David de Michelangelo, acoperită la Dubai pentru a nu ofensa islamiștii. Istoric: „O umilinţă inedită”

 Statuia lui David de Michelangelo, acoperită la Dubai pentru a nu ofensa islamiștii. Istoric: „O umilinţă inedită”
0Shares

O replică 3D a celebrei statui „David” de Michelangelo se află în centrul unei controverse la Expo Dubai 2020, unde expozanţii au acoperit organele genitale de teamă că ar putea să-i ofenseze pe tradiţionaliştii islamici, potrivit Reuters, citată de Hotnews. Opera de artă a fost expusă în aşa fel încât vizitatorii să poată vedea doar bustul şi capul lui David, scrie SHOK.md cu referire la libertatea.

Sculptura de 5,20 metri înălţime, considerată a fi cel mai precis facsimil al capodoperei Renaşterii realizat vreodată, este expusă pe două etaje în pavilionul italian de la Expo 2020, deschis la 1 octombrie în Dubai South District. Vizitatorii au avut însă o surpriză. Ei pot întrezări numai un sfert din operă, umerii şi capul, de la etajul superior. De la brâu în jos, statuia este învelită în sticlă, iar jumătatea poate fi văzută de la primul etaj, o zonă care este închisă publicului.

De asemenea, o placă de beton ascunde regiunea pelviană a statuii.
Organizatorii pavilionului italian au insistat că decizia nu reprezintă cenzură, ci un concept curatorial. Davide Rampello, directorul artistic al pavilionului, a refuzat să numească gestul cenzură, spunând, în schimb, că scopul era poziţionarea statuii drept un martor la „teatrul memoriei”.

„Michelangelo ştia că fără memorie nu poate exista ştiinţă şi nici artă. Statuia este plasată ca mărturie a acestui teatru, ca actor ideal şi pentru că geniul lui Michelangelo este inspirat de conceptul profund de memorie şi are un dublu sens”, a spus Rampello pentru ziarul italian Corriere della Sera.
Organizatorii pavilionului italian au insistat că decizia nu reprezintă cenzură, ci un concept curatorial. Davide Rampello, directorul artistic al pavilionului, a refuzat să numească gestul cenzură, spunând, în schimb, că scopul era poziţionarea statuii drept un martor la „teatrul memoriei”. „Michelangelo ştia că fără memorie nu poate exista ştiinţă şi nici artă. Statuia este plasată ca mărturie a acestui teatru, ca actor ideal şi pentru că geniul lui Michelangelo este inspirat de conceptul profund de memorie şi are un dublu sens”, a spus Rampello pentru ziarul italian Corriere della Sera.
„Nu a existat o cenzură a guvernului. Această reproducere de aici ar fi putut fi în Japonia sau în Germania sau oriunde altundeva în lume”, a mai spus aceasta.  Cu toate astea, alţii care au lucrat la proiect și-au exprimat îngrijorările expunerii unei statui goale într-o regiune puternic islamică precum Emiratele Arabe Unite. „Ne-am gândit chiar să-i punem lenjerie intimă sau să o schimbăm cu totul”, a declarat un membru al expoziţiei, sub anonimat, pentru publicația La Repubblica.

„Am înţeles prea târziu că este o greşeală să aduci statuia unui bărbat nud în Emirate”, a mai spus aceasta.  Istoricul de artă italian Vittorio Sgarbi a spus că organizatorii pavilionului „respectă tradiţia islamică”, însă a precizat că este „o umilinţă inedită, inacceptabilă şi intolerabilă”.

„Statul italian şi arta italiană au fost modificate. O adevărată porcărie”, a subliniat acesta. Statuia din acril a fost realizată pe parcursul a patru luni la Universitatea din Florenţa şi este considerată cea mai fidelă replică a operei originale, creată de Michelangelo în secolul al XVI-lea.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/