O statuie uriașă Moai se va întoarce pe Insula Paștelui, la 150 de ani după ce a fost luată și transportată în Chile

 O statuie uriașă Moai se va întoarce pe Insula Paștelui, la 150 de ani după ce a fost luată și transportată în Chile

Moai statues at Rano Raraku, Rapa Nui, Easter Island, UNESCO World Heritage Site, Chile Easter Island, Chile – 02 Jan 2017,Image: 324734141, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

O statuie Moai, una dintre faimoasele sculpturi uriașe în piatră din Insula Paștelui, a început luni drumul spre casă, după ce fusese luată și transportată în capitala statului Chile în urmă cu 150 de ani, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Insula Paștelui (Rapa Nui) este o insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al statului Chile, anexat în 1888 și aflat la 3.200 de kilometri de statul sud-american. Insula găzduiește peste 1000 de statui de piatră, denumite Moai, sculptate de populația indigenă în urmă cu sute de ani. Aceste statui au făcut insula faimoasă și au transformată într-un sit de Patrimoniu Mondial UNESCO.

Întoarcerea statuii pe insulă are loc după o campanie care a durat ani de zile. Statuia de 715 kilograme va fi transportată cu un camion până în portul chilian Valparaiso, unde va fi îmbarcată pe un vas care va ajunge în cinci zile pe Insula Paștelui.

Inițiativa face parte dintr-un program care urmărește întoarcerea pe insulă a obiectelor de patrimoniu. În prezent, au loc negocieri similare pentru recuperarea unui exemplar aflat în posesia Muzeului Britanic.

„Pentru prima dată, un Moai se va întoarce pe insulă de pe continent”, a declarat Consuelo Vlades, ministrul Culturii din Chile.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și