Studiu: 66% de migranți moldoveni intervievați s-ar întoarce acasă pentru un salariu între 1200 și 2000 de euro

 Studiu: 66% de migranți moldoveni intervievați s-ar întoarce acasă pentru un salariu între 1200 și 2000 de euro

Un studiu privind atitudinile și percepțiile diasporei moldovenești și a lucrătorilor migranți a fost efectuat recent de către Oficiul Coordonatorului Rezident al ONU și Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova. Potrivit studiului, 66% din participanți ar dori să se reîntoarcă în Moldova, dacă ar apărea oportunități de angajare/investiții decente pentru un salariu minim sub 2,000 EUR, cu o valoare mediană a salariului minim de 1,200 EUR. Condițiile de returnare acasă ar fi o guvernare puternică și un stat de drept, inclusiv crearea locurilor de muncă și a oportunităților de investiții, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Studiul a implicat 326 migranți moldoveni cu vârsta mai mare de 15 ani care locuiau în diferite țări de destinație cu scopul de a identifica provocările principale, riscurile și necesitățile persoanelor vulnerabile pentru a informa ONU Moldova și factorii decidenți despre prioritățile de cooperare cu Republica Moldova, precum și pentru a defini profilul socio-demografic al diasporei și al lucrătorilor migranți din Moldova.

În același timp, peste 65% din cetățenii moldoveni care locuiesc și lucrează peste hotare au spus că ei în general ar dori să facă investiți în Moldova în mare parte în turism și educație (39% fiecare). Majoritatea (88%) respondenților cred că bariera principală pentru contribuția diasporei la dezvoltarea națională a Republicii Moldova este nivelul înalt de corupție și lipsa încrederii în organizații care ar gestiona resursele. Cea de-a doua îngrijorare importantă se referă la lipsa de informații cu privire la modul de contribuire și lipsa de mecanisme și infrastructură specifice.

Printre cele mai importante trei impedimente pentru dezvoltarea Moldovei și asigurarea bunăstării populației, respondenții au menționat: nivelul înalt al corupției și lipsa justiției (76%), lipsa locurilor de muncă bine plătite/oportunități de dezvoltare a afacerilor (44%) și inegalitățile mari/sărăcia în rândul grupurilor de populație (40%).

Moldovenii de peste hotare mai consideră că Guvernul Moldovei trebuie să prioriteze și să investească mai mult în justiție și statul de drept (38%) și în oportunitățile de abilitare economică și piața muncii (32%).