Sunt diferiți, dar au ceva în comun: Vezi ce-i unește astăzi, pe peste 100 mii de moldoveni

 Sunt diferiți, dar au ceva în comun: Vezi ce-i unește astăzi, pe peste 100 mii de moldoveni
0Shares

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi, 13 decembrie, pe Sfântul Apostol Andrei. Cu această ocazie, compania Date Inteligente (iData) a prezentat câte persoane din Republica Moldova poartă acest nume.

Așadar, avem în total 108269 persoane cu prenumele Andrei și derivatele acestuia:

Andrei – 72365

Adrian – 9929

Andreea – 9539

Andrian – 7409

Adriana – 5408

Andriana- 2616

Andreia – 531

Andra – 206

Andreas – 82

Adi – 55

Andi – 47

Deea – 45

Andrada – 14

Deia – 13

În seara de 12 spre 13 decembrie, în Republica Moldova, creștinii ortodocși de stil vechi, îl prăznuiesc pe Sfântului Andrei. Sărbătoarea este însoțită de multiple tradiții și superstiții. Oamenii cred că în aceasta seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc în timp ce lumea se apăra de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului. Fetele nemăritate în seara de Sfântul Andrei îşi pot afla ursitul prin diferite ritualuri lăsate din strămoşi, iar flăcăii fură porțile din gospodăriile unde sunt fete de măritat.

Sărbătoarea are mai multe denumiri: Andrei de Iarnă, Sîntandrei, Moș Andrei, Andrei Cap de Iarnă, Undrea, Îndrea. Este singura sărbătoare de peste an, care a dat denumirea populară unei luni – decembrie, după cum știm în popor e numită – Îndrea, Undrea. Se credea, că de la ziua Sf. Andrei începe iarna și pune stăpînire pe lume.

Multe dintre obiceiurile de Sf. Andrei sînt descrise în legende. În noaptea Sfîntului Andrei erau practicate diverse ritualuri menite să protejeze oamenii, animalele şi gospodăriile. Tot de Sfîntul Andrei se zice, era timpul benefic să se comunice cu spiritele de dincolo.

0Shares