Tatianele din Moldova sărbătoresc astăzi. Câte femei cu acest nume sunt în țară

 Tatianele din Moldova sărbătoresc astăzi. Câte femei cu acest nume sunt în țară

Astăzi, 25 ianuarie este marcată ziua numelui Tatiana. Potrivit datelor Întreprinderii de Stat „Registru”, în Moldova sunt 96.886 de femei cu acest nume, relatează SHOK.md.

Sfânta Muceniţă Tatiana, prăznuită astăzi de Biserica Ortodoxă, a trăit la sfârşitul sec. al II-lea – începutul sec.al III-lea. Ea a fost diaconiţă a Bisericii Creştine de la Roma şi în această calitate a îngrijit bolnavi, a vizitat închisori, i-a ajutat pe cei săraci. În anii izgonirilor nu a renunţat la credinţă. Avea un caracter puternic şi ferm. Se spune că cei şapte călăi, care au chinuit-o, au început ulterior să creadă în Dumnezeu, iar leul căreia i-a fost aruncată s-o sfâşie, s-a gudurat pe lângă ea şi a început să-i lingă picioarele.

Semnificația prenumelui Tatiana

Tatianaeste un nume de origini latine și sabine, un diminutiv feminin al numelui „Tatius”. Titus Tatius a fost numele regelui sabinilor, un trib italic din apropierea Romei. Deoarece românii i-au întâlnit pe sabini, numele a rămas în folosință în Romă Antică și în primele secole ale Creștinismului, la fel și dimnutivele Tatianus și Tatiana. Numele a dispărut în Europa Vestică, dar a rămas în lumea elenă și pe teritoriul Rusiei de astăzi.

Cele care poartă numele de Tatiana sunt generoase, spontane, vesele și optimiste.

Tatiana este înțelegătoare, mai ales cu nevoile celor din jur, este interesată de artă, muzică, dans și orice de natură artistică, fiind posibil să devină o foarte bună interpretă. Face promisiuni cu ușurință, dar îi este greu să le respecte pe toate!

Citește și