Testamentul Prințului Philip va rămâne secret timp de 90 de ani, pentru a proteja demnitatea Reginei Elisabeta

 Testamentul Prințului Philip va rămâne secret timp de 90 de ani, pentru a proteja demnitatea Reginei Elisabeta

Un judecător a decis ca testamentul Prințului Philip să rămână secret timp de cel putin 90 de ani, pentru a proteja identitatea Reginei Elisabeta a II-a și a altor membri ai familiei regale britanice, scrie SHOK.md cu referire la andreearaicu.

Sir Andrew McFarlane, judecător la Înalta Curte de Justitie, nu a făcut nicio referire la conținutul testamentului, rezumandu-se doar la data intrării în vigoare a documentului și la identitatea executorului. El a stabilit ca peste 90 de ani va exista un proces privat in care va fi decisă desigilarea testamentului, relateaza BBC.

„Am considerat ca, din cauza poziției constituționale a suveranei, este potrivit sa existe o practica speciala în relația cu testamentele regale”, a precizat McFarlane într-o declarație scrisă citată de People.

„Trebuie sa intarim protecția acordată aspectelor private din viața acestor grupuri limitate de persoane pentru a păstra demnitatea suveranei și a membrilor apropiati ai familiei sale”, a adăugat judecătorul.

McFarlane a spus ca audierea pentru cererea de sigilare a avut loc tot în format privat, in iulie, întrucât ar fi generat „o publicitate semnificativă care ar fi depășit scopul aplicării” documentului. Judecatorul a ascultat atunci pledoariile avocatilor care reprezinta mostenirea ducelui, a procurorului general și a principalului consultant legal al Guvernului.

„Am acceptat observatia ca, desi poate exista o curiozitate publica privind chestiunile private pe care un membru al familiei regale le poate trece în testamentul sau, nu exista niciun interes public pentru a ști toata aceasta informatie personala”, a explicat McFarlane.

Este o convenție veche de un secol ca, după moartea unui membru de rang înalt al familiei regale, sa se solicite curtii de justitie sa sigileze testamentul acestuia, noteaza Associated Press. Astfel, spre deosebire de majoritatea testamentelor pentru care este permis probatoriul, documentul lăsat de Prințul Philip nu va fi făcut public.

Maria Palade

https://shok.md/