Top 15 cele mai înalte clădiri din lume. Ce urmează după Burj Khalifa și Turnul Shanghai

 Top 15 cele mai înalte clădiri din lume. Ce urmează după Burj Khalifa și Turnul Shanghai
0Shares
Cu tehnologia de construcție avansată de astăzi, provocarea de a construi o clădire înaltă devine din ce în ce mai dificilă  și mai constisitoare. Tocmai de aceea, Burj Khalifa încă reușește să-și mențină titlul de cea mai înaltă clădire din lume, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

#1. Burj Khalifa, 828 de metri

Burj Khalifa, tradus ca Turnul Khalifa, este cea mai înaltă clădire cu renume mondial. Măsoară aproximativ 282 de metri înălțime și include peste 160 de etaje. Acesta este numit în onoarea lui Khalifa bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Abu Dhabi, drept recunoștință pentru banii donați pentru finalizarea clădirii.

#2. Turnul Shanghai, 631 de metri

Shanghai Tower in Shanghai, China (Photo: Stock Photos from Eugene Lu/Shutterstock)

Turnul Shanghai din China este pe locul al doilea în ceea ce privește cele mai rapide ascensoare din lume și împarte titlul de cel mai înalt birou de observație din lume cu Ping An Finance Center.

#3. Turnul cu ceas ABRAJ AL-BAIT, 600 de metri

Turnul cu ceas Abraj Al-Bait este un complex de șapte clădiri care se află într-o locație optimă, deoarece pentru mulți, pelerinajul se termină chiar alături, în cel mai sacru loc din Islam: Marea Moschee din Mecca. Ceasul are cea mai mare suprafață din lume, iar în incinta turnului se găsește  „Muzeul Turnului cu Ceas”, care ocupă patru etaje.

#4. Ping Finance Center, 598 de metri

Centrul Internațional de Finanțe Ping An este a patra cea mai înaltă clădire din lume, dar doar a doua cea mai înaltă clădire din China. Clădirea are cea mai înaltă punte de observare interioară din lume, ceea ce o face un loc minunat pentru turiștii care nu se tem de înălțimi. Centrul Internațional de Finanțe Ping An oferă, de asemenea, o funcție civică importantă, acționând ca inima districtului Futian, districtul central de afaceri al orașului.

#5. Lotte World Tower, 554 de metri

Lotte World Tower este clădirea care a fost supranumită „bijuteria coroanei Coreei”. Lotte World Tower poartă numele dezvoltatorului și proprietarului său, Lotte Group, la fel ca și complexul de recreere din apropiere. Clădirea include birouri, spații comerciale și un hotel elegant, dar are, de asemenea, un nou tip de spațiu funcțional special pentru Coreea numit „officetels”, care este un tip de spațiu mixt similar cu un studio care combină spațiul de locuit și de lucru.

#6. One World Trade Center, 541 de metri

1 WTC, sau Turnul Libertății, este cea mai înaltă clădire din emisfera vestică, pe lângă poziția sa de cea de-a șasea cea mai înaltă clădire din lume. One World Trade Center a fost anterior turnul nordic al Turnurilor Gemene distruse în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Turnul face parte dintr-un complex care include mai multe clădiri cu birouri, un memorial și muzeu național.

#7. Guangzhou CTF Finance Center, 530 de metri

Centrul de finanțe Guangzhou Chow Tai Fook servește megapolisul din Guangzhou pentru a face față creșterii sale recente și expansiunii urbane. Clădirea se află pe o platformă sau podium de opt etaje de spații destinate în mare parte publicului și este susținută de opt coloane.

#8. Tianjin CTF Finance Center, 530 de metri

Deși Centrul Tianjin Chow Tai Fook Binhai este doar a opta cea mai înaltă clădire din lume, este cea mai înaltă clădire din lume cu mai puțin de 100 de etaje. Clărirea este considerată parte a zonei de dezvoltare economică din Tianjin, o zonă de piață liberă în Binhai, China, și oferă noi reședințe, spații de birouri și un hotel. Deși în prezent este cea mai înaltă clădire din Tianjin, va fi în curând umbrită de Goldin Finance 117, care este deja în construcție.

#9. China Zun, 527 de metri

China Zun in Beijing, China (Photo: Stock Photos from linlypu/Shutterstock)

Turnul CITC, cunoscut și ca China Zun, este cea mai înaltă clădire din Beijing și poate rămâne așa mult timp datorită noilor restricții de înălțime pentru proiectele viitoare. Atât numele China Zun , cât și designul clădirii, provin de la un vas de vin antic folosit în ritualuri în epoca bronzului în China. Această formă a furnizat și o funcție suplimentară, creînd protecție împotriva activității seismice.

#10. Taipei 101, 508 metri

Taipei 101 in Taipei, Taiwan (Photo: Stock Photos from Sean Hsu/Shutterstock)

Taipei 101, numit anterior Taipei Financial Center, este una dintre cele mai recunoscute clădiri de pe această listă. De asemenea, a fost, pentru o perioadă de timp, cea mai înaltă clădire din lume până când a fost întrecută de Burj Khalifa. În timp ce multe clădiri sunt exemple de design contemporan care ar putea exista oriunde, există ceva distinct asiatic în Taipei 101.

Există opt piese verticale separate ale clădirii care dețin câte opt etaje. Această decizie arhitecturală este legată de simbolistica chineză în asocierea cifrei opt cu prosperitatea, bogăția și norocul.

#11. Shanghai World Financial Center, 492 de metri

Shanghai World Financial Center in Shanghai, China (Photo: Stock Photos from Photobank/Shutterstock)

Shanghai World Financial Center este o clădire cu utilizare mixtă, care a transformat această zonă din Shanghai într-un centru important al comerțului și culturii. Clădirea include o mulțime de atracții turistice, iar formele alese în conceptul de design sunt inspirate de un simbol chinezesc antic.

#12. International Comerce Center, 484 de metri

International Commerce Center in Hong Kong, China (Photo: Stock Photos from Evannovostro/Shutterstock)

Centrul de Comerț Internațional este cea mai înaltă clădire din Hong Kong și a fost odată a patra clădire ca cea mai înaltă din lume. Face parte din Union Square, o „comunitate autonomă” densă și modernă. Clădirea în sine include facilități turistice populare, cum ar fi Sky100 și Hong Kong Ritz Carlton.

Deși a fost concepută pentru a satisface nevoile rezidențiale, comerciale și de afaceri din zona Union Square, clădirea include facilități turistice populare precum Sky100 și Hong Kong Ritz Carlton. Clădirea are, de asemenea, cea mai înaltă piscină din lume și terasă de observare.

#13. Central Park Tower, 472 de metri

Central Park Tower in New York City, New York, U.S. (Photo: Extell Development)

Turnul Central Park din New York este cea mai înaltă clădire rezidențială din lume și, din motive întemeiate, piesele imobiliare sunt incredibil de valoroase și multe oferă vederi de neegalat spre Central Park. Central Park Tower este una dintre clădirile incluse în Billionare’s Row, un grup de turnuri ultra-luxoase în apropierea capătului sudic al Central Park.

#14. Lahkta Center, 462 de metri

Lakhta Center in Saint Petersburg, Russia (Photo: Stock Photos from Nikita_Maru/Shutterstock)

Centrul Lakhta, situat în Sankt Petersburg, Rusia, este cea mai înaltă clădire din Europa, pe lângă poziția sa de cea de-a paisprezecea cea mai înaltă clădire din lume. Cu toate acestea, nu este cea mai înaltă structură din Rusia.

Această distincție aparține Turnului Ostankino din Moscova. Totuși, Centrul Lakhta oferă o vedere panoramică asupra istoricului Sankt Petersburg înconjurător și, deși s-a confruntat cu o anumită opoziție din partea localnicilor, care credeau că structura superioară va afecta orașul, astăzi, mulți dintre ei cred că aceasră clădire ajută la reprezentarea dualității istoriei Rusiei și a viitorului său luminos și modern.

#15. Landmark 81, 461 de metri

Landmark 81 in Ho Chi Minh City, Vietnam (Photo: Stock Photos from CravenA/Shutterstock

Landmark 81  este o clădire masivă care măsoară mai mult de 461 de metri înălțime, fiind cea mai înaltă clădire din Vietnam și din toată Asia de Sud-Est. Situat într-o zonă luxoasă a orașului Ho Chi Minh, de-a lungul marginii de vest a râului Saigon, clădirea are rolul unui centru plin de viață, numită Vinhomes Central Park. Vinhomes este, de asemenea, investitorul și principalul dezvoltator pentru Landmark 81.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/