Tudor Chiriac este omagiat. Câți ani împlinește compozitorul

 Tudor Chiriac este omagiat. Câți ani împlinește compozitorul

Tudor Chiriac este omagiat. Compozitorul împlinește 73 de ani. „Fie ca anii care vor urma în viața dumnevoastră, să fie la fel de rodnici cum au fost până acum, să vă mențineți elanul de a crea”, a  menționat, într-un mesaj de felicitare, șefa Direcției Cultură a Primăriei, Valentina Volontir, scrie SHOK.md.

„În marea familie a culturii, este loc pentru fiecare aniversare, prilej de bucurie și mândrie pentru noi toți.
Astăzi este omagiat compozitorul Tudor Chiriac, profesor universitar dr., membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
„În acestă zi specială pentru Dumnevoastră, din numele Direcției Cultură și al meu personal, Vă adresăm alese cuvinte de apreciere a talentului și a dăruirii cu care activați. Fie ca anii care vor urma în viața Dumnevoastră, să fie la fel de rodnici cum au fost până acum, să vă mențineți elanul de a crea
La Mulți Ani Inspirati!”, a scris Valentina.

Este profesor universitar doctor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. S-a stabilit la Iași din anul 1995.

Ca fenomen artistic de factură cultă-academică, creația lui Tudor Chiriac este conformă cu principiile fundamentale ale procesualității muzicii ca artă temporală, cu legile capitale de devenire ce alcătuiesc filosofia formei, cu principiul de definire a genului muzical, în funcție de etosul și conținutul muzicii.

„Aceste principii reprezintă gândirea muzicală superioară, ce generează o muzică sănătoasă cu o dramaturgie închegată, solidă. Fără ele o scoală națională de compoziție nu poate fi calificată ca atare” – consemnează titularul paginii.

Cronologic, formarea și activitatea compozitorului coincid cu perioada modernismului secolelor XX-XXI; modernitate, ancestralitate și identitate sunt componentele definitorii ale creației sale. În legătură cu modernismul acestor secole însă, Tudor Chiriac menționează: „Spiritul modern al unei lucrări muzicale nu constă în numărul de clustere și disonanțe, ci în faptul dacă ridică vreun semn de întrebare în fața contemporanilor ei.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și