Twitter blochează mass-media ruse RT şi Sputnik în Uniunea Europeană

 Twitter blochează mass-media ruse RT şi Sputnik în Uniunea Europeană

Reţeaua socială Twitter a blocat, la rândul său, conturile mass-media ruse RT şi Sputnik în Uniunea Europeană, urmare a unei interdicţii decise de statele membre, care a intrat în vigoare miercuri, 2 martie, scrie SHOK.md cu referire la agerpres.ro.

Acum este imposibil de accesat diferitele conturi de Twitter ale RT şi Sputnik. Când se încearcă acest lucru este afişat mesajul „Cont retras”. Acesta este urmat de mesajul: Acest cont „a fost retras în Portugalia, Finlanda, Suedia, Irlanda, Slovenia, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria, Italia, Malta, Germania, Grecia, România, Ţările de Jos, Bulgaria, Austria, Luxemburg, Letonia, Danemarca, Lituania, Croaţia, Estonia, Cipru, Franţa, Spania, Belgia, ca răspuns la o solicitare de natură juridică”.

Potrivit deciziei publicate miercuri în Jurnalul Oficial al UE, conţinutul Sputnik şi al canalelor RT (ex-Russia Today) în engleză, germană, franceză şi spaniolă nu mai poate fi difuzat pe reţelele sociale şi pe internet.

Chiar înainte de intrarea oficială în vigoare a deciziei, giganţii internetului au preluat iniţiativa: Facebook şi Instagram (grupul Meta) au anunţat luni blocarea conţinutului publicat de RT şi Sputnik în ţările UE, urmate marţi de Youtube.

În plus, Twitter a adăugat cuvintele „Media afiliată unui stat, Rusia” la contul personal de Twitter al jurnaliştilor RT, notează AFP.

În Franţa, ţară care are specificul de a fi singurul stat membru al UE ce găzduieşte o filială a RT pe teritoriul său, această menţiune a fost aplicată şi pe conturile foştilor jurnalişti ai RT France.

Această menţiune echivalează „cu marcarea cu fierul roşu a conturilor personale ale unor colegi jurnalişti”, a declarat cu îngrijorare într-un comunicat filiala Sindicatului Naţional al Jurnaliştilor (Syndicat national des journalistes – SNJ), RT France. Ea a denunţat o „vânătoare de vrăjitoare” şi a raportat „ameninţări fizice primite de mai mulţi membri ai redacţiei”

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și