Un an de la moartea maestrului Iurie Sadovnic: Ne-a lăsat ca moștenire cântece fără de moarte

 Un an de la moartea maestrului Iurie Sadovnic: Ne-a lăsat ca moștenire cântece fără de moarte
0Shares

Ieri s-a împlinit un an de când interpretul Iurie Sadovnic a plecat în neființă. Maestrul a fost găsit fără suflare în propria casă. Potrivit poliției, acesta s-ar fi împușcat. Artistul a lăsat și un bilețel de adio.

Direcția Cultură a municipiului Chișinău a venit cu un mesaj, în memoria maestrului:

„S-a scurs un an de zile de când s-a stins subit din viață – Iurie Sadovnic, îndrăgit interpret de muzică ușoară și folk, compozitor și cantautor de succes. A plecat, lăsându-ne ca moștenire ceea ce a avut mai drag și mai de preț – muzica și cântecu-i „fără de moarte”.
„Mi-e dor de tine, mamă” și „Faţa pâinii”, „Andrii Popa” și „Demnitate”, „Drago! O, Tee” și „Oglinda clipelor”, „Meditație” și „Cât trăim pe-acest pământ”… Sunt doar câteva dintre şlagărele cu care Iurie Sadovnic va rămâne în istoria muzicii naționale și pe care le-a adunat în albumele „Legenda”, „Enigmatica femeie”, „Masa de piatră”, „În limba ta” (pe versuri de Grigore Vieru), „Liniştea patriei mele”.
Veșnică să-i fie amintirea”.

Iurie Sadovnic a fost muzician, interpret de muzică ușoară și folk, distins cu titlul de Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii.

Interpretul s-a născut la data de 14 decembrie 1951, în localitatea Jura din raionul Râbnița. Muzicianul a activat în calitate de solist al formațiilor vocal-instrumentale „Haiducii din Susleni”, formația „Haiducii” a Institutului de Arte (1968—1973), formația „Sonor” (1973—1976), formația de jazz din Nikolaev (în perioada serviciului militar, 1970—1972), „Contemporanul” (1977-1978) și „Bucuria” (1979-1982) ale Filarmonicii din Chișinău. În 1983 a fondat formația „Legenda”, care a activat până în 1993.

Interpretul șlagărelor: Dragă o Tee, Am să plec în codrul verde, Căprioara, Mândro, cui mă lași pe mine, Fața pâinii, Noi pace vrem, Măicuța, Andrii Popa, Demnitate, În limba Ta.

Muzica lui Iurie Sadovnic a răsunat în Piața Marii Adunări Naționale, în perioada în care Moldova și-a obținut independența, fiind interpretată și în tranșee pentru ostaşii care luptau în războiul de la Nistru în 1992.

0Shares