Un criminal în serie care a ucis 17 prostituate a inspirat un episod din „Seinfeld“. Ce s-a întâmplat în realitate şi ce s-a întâmplat în serial

 Un criminal în serie care a ucis 17 prostituate a inspirat un episod din „Seinfeld“. Ce s-a întâmplat în realitate şi ce s-a întâmplat în serial

În anii 1990, „Seinfeld“ era un fenomen şi a rămas unul dintre cele mai de succes sitcomuri din toate timpurile. Deşi serialul a devenit celebru pentru că era „un show despre nimic“, a avut ca surse de inspiraţie multe întâmplări reale. Printre ele, povestea unuia dintre cei mai sângeroşi criminali în serie din istoria recentă a SUA, scrie SHOK.md.

Seria TV creată de Jerry Seinfeld şi Larry David şi bazată pe show-ul de stand up comedy al lui Seinfeld prezenta aventurile lui Jerry şi ale celor cei trei prieteni ai săi: Elaine, George şi Kramer. Show-ul nu cosmetiza deloc personajele, care erau egoiste, invidioase, răutăcioase. Însă faptul că până la urmă primeau ceea ce meritau a fost cheia sucesului fenomenal de care s-a bucurat „Seinfeld“.

Astăzi, show-ul poate părea o capsulă a timpului din New York-ul anilor 1990, iar publicul actual ar putea fi indus în eroare de unele referinţe din serial. Episodul „Maseuza“ (1993), în care iubitul lui Elaine poartă numele Joel Rifkin, face referire la Joel Rifkin (foto galerie), un criminal în serie ce a terorizat New York-ul la începutul anilor ʼ90.

Joel Rifkin a fost unul dintre cei mai răi ucigaşi în serie din istoria New Yorkului şi a ucis 17 femei între 1989 şi 1993. Victimele sale au fost prostituate, pe care Rifkin le viola, apoi le strangula. A fost oprit în trafic, în timpul unui control de rutină, dar după ce poliţia a descoperit în maşina sa un cadavru în putrefacţie, a ajuns în faţa justiţiei. A mărturisit toate cele 17 crime, dar procurorii nu au aflat niciodată motivul crimelor, scrie clickpentrufemei.ro.

Deşi Rifkin şi mama sa au afirmat că nu au existat abuzuri în copilăria criminalului, semnele de întrebare au apărut încă de la începutul anchetei. Cu toate că avea un coeficient de inteligenţă de 128, Rifkin s-a luptat în şcoală cu dislexia nediagnosticată, astfel că era marginalizat de colegi. Pe măsură ce timpul trecea, Rifkin a fost supus unor abuzuri tot mai mari de către colegi şi era exclus din toate cercurile în care încerca să se integreze.

Înstrăinarea şi problemele mentale l-au împins, în cele din urmă, spre o lume imaginară întunecată, ceea ce a condus la crimele oribile. Astăzi, Rifkin are 62 de ani şi execută pedeapsa cu închisoarea ce i-a fost dată: 203 ani de detenţie.

Povestea criminalului a ţinut prima pagină a ziarelor în 1993, iar scenaristul Peter Mehlman citise despre cazul Rifkin. A adaptat povestea şi a creat un personaj cu acelaşi nume: iubitul lui Elaine.

Un tip drăguţ, Joel Rifkin refuză să-şi schimbe numele doar pentru că un monstru criminal se numeşte la fel. Elaine devine din ce în ce mai deranjată de coincidenţă, mai ales când cei trei prieteni încep să o tachineze şi să facă glume. Subiectul este tratat cu mult umor negru, caracteristic serialului.

Când, în cele din urmă, Rifkin decide să-şi schimbe numele şi îi cere o sugestie lui Elaine, aceasta îi spune: „OJ. Nici măcar nu foloseşti un nume, sunt doar iniţiale”. Ironic, la doar câteva luni de la difuzarea episodului, a început procesul lui OJ Simpson, unul dintre cele mai mediatizate procese pentru crimă din SUA.

Gritco Adriana

https://shok.md/