Un fost deputat riscă să rămână fără aproape jumătate de milion de lei: Nu i-a putut justifica, la cererea ANI

 Un fost deputat riscă să rămână fără aproape jumătate de milion de lei: Nu i-a putut justifica, la cererea ANI

Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele unui fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova, Alexandru Jolnaci. Acesta a fost constatat cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, fiindu-i identificată o avere nejustificată în mărime totală de peste 450 de mii de lei, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Controlul a fost inițiat în februarie 2020 și a fost extins și pe numele soției, dar și a fiicei, pe care o declara la întreținerea acestuia. Verificare averii a fost realizată pentru perioada exercitării mandatelor de consilier raional în Consiliul raional Ștefan Vodă și de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, 01.08.2016-31.12.2019.

În baza materialelor probatorii, inspectorul a depistat că subiectul a efectuat mai multe donații către un partid politic. Astfel, din 2016 până în 2019, acesta a virat partidului respective aproximativ 145 de mii de lei. La acest subiect, fostul deputat a explicat că donațiile au fost efectuate din economiile sale și a membrilor familiei, inclusiv ale fiicei care ar fi avut venituri de 8000 și 9000 de dolari din activitatea pe timp de vară în SUA (2016-2017).

Când inspectorul a solicitat probe concludente despre posibilitățile financiare ale membrilor familiei, acesta nu a dat curs solicitării. Totodată, inspectorul a verificat și informația referitoare la activitatea fiicei în SUA. Astfel, din calculele realizate de inspector s-a confirmat de fiica fostului deputat a avut câștiguri în SUA de doar 2800 de dolari, în decursul celor 3,5 luni de aflare pe teritoriul SUA în 2017. Respectiv, analizându-se cheltuielile și veniturile realizate de fostul deputat și familia acestuia, s-a stabilit că la 1 octombrie 2019, acesta a înregistrat o diferență substanțială de peste 450 de mii de lei.

Deși, în punctul de vedere oferit, fostul deputat a mai precizat că a avut disponibilități financiare din activitatea privată sau mijloace bănești transmise „spre păstrare”, pe care nu a reușit să le probeze și nici inspectorul nu a obținute materiale confirmative de la instituțiile vizate.

Dacă actul emis de ANI va rămân definitive, fostul deputat riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani.

Totodată, ANI va transmite prezenta cauză în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate.

Citește și