Un turist care avea variola maimuţei, a fugit din spital

 Un turist care avea variola maimuţei, a fugit din spital

Un american cu variola maimuţei a fugit dintr-un spital situat într-o staţiune din Mexic şi a părăsit ţara pentru a se întoarce în Statele Unite, au anunţat miercuri autorităţile locale. Bărbatul se afla în vacanță în Puerto Vallarta și s-a prezentat la unitatea medicală cu simptome de „tuse, frisoane, dureri musculare şi erupţii cutanate pe faţă, gât şi corp”, iar medicii i-au spus că trebuie să rămână în izolare, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.

Bărbatul de 48 de ani, din Texas, a părăsit Puerto Vallarta, pe coasta mexicană de la Oceanul Pacific, după ce personalul medical local l-a informat că trebuie să fie testat pentru variola maimuţei şi că trebuie să rămână în izolare, a declarat într-un comunicat departamentul sanitar al statului mexican Jalisco, relatează AFP, citată de Agerpres.

Americanul s-a prezentat la spital cu simptome de „tuse, frisoane, dureri musculare şi erupţii cutanate pe faţă, gât şi corp”, se precizează în comunicat.

După ce a fugit, bărbatul s-a întors la hotelul la care era cazat şi a părăsit Puerto Vallarta cu avionul pe 4 iunie, înainte ca autorităţile să-l poată localiza.

Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a confirmat luni autorităţilor mexicane că bărbatul s-a întors în Statele Unite, unde a făcut un test care a confirmat că are variola maimuţei.

Înainte de a ajunge la Puerto Vallarta, la 27 mai, el fusese la Berlin, Germania, între 12 şi 16 mai, apoi la Dallas.

În timpul şederii sale în staţiunea mexicană situată în statul Jalisco, el a participat la petreceri la Mantamar Beach Club, un club pentru homosexuali.

Departamentele locale sanitare le-au solicitat tuturor celor care au frecventat stabilimentul între 27 mai şi 4 iunie să îşi monitorizeze starea de sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că au fost raportate peste 1.000 de cazuri de variola maimuţei în diferite ţări în care această boală nu este endemică, precizând că riscul ca virusul să se instaleze acolo este „real”.

Boala este considerată mult mai puţin periculoasă şi contagioasă comparativ cu variola, eradicată de mai bine de 40 de ani. Marea majoritate a cazurilor raportate până în prezent sunt la „bărbaţi care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi”, însă au fost raportate şi câteva cazuri de transmitere comunitară, inclusiv în rândul femeilor.

Citește și