Unii cu poze alături de copii, alții cu promisiuni: Politicienii le doresc copiilor „fericire și viitor senin”, de ziua lor

 Unii cu poze alături de copii, alții cu promisiuni: Politicienii le doresc copiilor „fericire și viitor senin”, de ziua lor

La data de 1 iunie, în fiecare an, la nivel global, dar și în Republica Moldova, este celebrată Ziua Internațională a Copilului și Ziua Mondială a Părinților. În acest context, mai mulți politicieni și oficiali ai statului au venit cu un mesaj de felicitare adresat copiilor, părinților și bunicilor.

„Avem datoria să le oferim tuturor copiilor din Moldova o copilărie fericită. Ce înseamnă asta?
O copilărie fericită este copilăria trăită în siguranță și pace, alături de familia ta. Fără sărăcie, violență și frică. Înseamnă mama și tata care știu să te asculte când ai un necaz și știu să te încurajeze, când obstacolul pare de netrecut. Copilăria fericită este atunci când ai timp și de școală, și de joacă, iar dreptul la educație îți este garantat și asigurat. Așa – cu bunătate, căldură și șanse egale de dezvoltare – cresc, învață și se formează oamenii onești, cu suflet bun, oamenii fericiți. Și acești oameni, la rândul lor, vor avea copii fericiți.
Aceasta e realitatea pe care ne-o dorim și în Republica Moldova, de aceea Guvernul a elaborat Programul Național de Protecție a Copilului 2022-2026, care va fi lansat astăzi, de 1 iunie.
Programul prevede măsuri pentru reducerea sărăciei, toleranță zero față de violență, integrarea copiilor instituționalizați în familii și atenuarea efectelor migrației părinților asupra copiilor.
Trebuie să avem grijă de copiii noștri, pentru binele lor și pentru viitorul nostru comun.
Felicitări tuturor copiilor de Ziua internațională a ocrotirii copilului! Vă doresc să aveți parte de o copilărie fericită”, a scris pe pagina sa de Facebook, șefa statului, Maia Sandu.
May be an image of 7 people, child, people standing and outdoors
Cu un mesaj de felicitare a venit și primarul capitalei, Ion Ceban: „Felicitări de ziua copiilor. Să trăiască toţi copiii sănătoși și fericiți!”, a scris în dreptul fotografie, unde apare cu soția sa și cei doi copii.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil, stând în picioare şi în aer liber

 Ex-președintele, Igor Dodon le-a urat tuturor copiilor un viitor senin, plin de zâmbete și culoare.

„Dragi prieteni! În fiecare an, în prima zi de vară, Republica Moldova celebrează Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului. Această zi este un prilej de a ne aminti încă o dată nouă, maturilor, despre necesitatea de a proteja dreptul copiilor la o copilărie fericită și sigură.
Familia, factorii decidenți, întreaga comunitate – suntem responsabili în egală măsură pentru „calitatea” generației. Suntem obligați să depunem efort pentru a cultiva în ei dragostea pentru familie, patrie, neam și valorile noastre creștine.
Mereu am fost un promotor fidel al valorilor familiale. Copiii pentru mine au fost și sunt un scop măreț, fără de care viața noastră nu are sens. Ori de câte ori am avut posibilitate, în orice funcție m-am aflat, m-am străduit să fie alături de familiile cu mulți copii, să le acord sprijin în aceste vremuri complicate. Zâmbetul nevinovat și de mulțumire de pe chipurile copiilor pe care i-am vizitat prin întreaga țară, m-au făcut încrezător că ceea ce fac e bine.
Cu siguranță, viitorul aparține copiilor, iar datoria noastră este să le asigurăm condiții sănătoase, în care ar putea crește, învăța și afirma.
Cu prilejul acestei minunate sărbători, exprim sincere felicitări tuturor copiilor, dorindu-le un viitor senin, plin de bucurii, zâmbet și culoare. Să aveți o copilărie fericită!”, a scris fostului șef de stat.
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău a publicat o imagine de familie, unde apare alături de băiatul său, Dorian și soție. Fotografia este însoțită și de o urare: 

„Ziua copiilor este un bun prilej pentru a aborda o problemă majoră și anume cea legată de creșe. După cum cunoaștem, la nivel de sistem nu există locuri suficiente pentru copii, fiind constatată și o criză de specialiști și materiale didactice. Chiar dacă în Republica Moldova din 1483 de instituții de educație timpurie (la nivelul anului 2021), 811 au statut de creșe-grădinițe, ceea ce reprezintă 38.1% din numărul total al instituțiilor responsabile de educația timpurie, problema accesului la creșe este una acută. Astfel, doar 16 % din numărul total al copiilor de 1-2 ani, conform datelor BNS, erau încadrați în anul 2020 în instituții de educație timpurie. Conform mai multor mărturii apărute în presă, foarte rar se întâmplă ca creșele-grădinițe să accepte copii mai mici de 3 ani. Din această perspectivă, statul, atât la nivel central și local trebuie să consolideze instituțiile de educație timpurie pentru a putea oferi servicii de creșă. De asemenea, este necesară susținerea creării mai multor creșe în orașe și sate, apelând și la suportul partenerilor europeni.

Salutăm recentele modificări legislative, care au prevăzut ca serviciile de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani să poată fi oferite de către angajatori în beneficiul salariaților, la nivel de unitate, cu suportarea tuturor cheltuielilor aferente din mijloacele unității respective. Pentru ca aceste prevederi să devină realitate, este necesar suportul direct al statului.

Platforma DA va veni cu mai multe propuneri de modificare a cadrului normativ în urma numeroaselor discuții cu directorii de creșe-grădinițe și primari.

Felicit din suflet toți copiii, părinții și bunicii cu această frumoasă sărbătoare a copiilor”.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil, stând în picioare şi în aer liber

Și fostul premier, Ion Chicu a publicat o fotografie cu fiica sa, însoțită de o urare: „Tot ce-i trebuie unui om, este fericirea copiilor. Multă sănătate, pace și copilărie fericită pentru îngerașii voștri, Dragi prieteni”, a scris pe Facebook.

Ar putea fi o imagine cu persoană, copil şi interior

 

Citește și