Victor Micușa, afectat de scumpiri: Acesta e prețul libertății. Am întrebat oamenii de ce nu fac tizic. S-au deprins toți cu cărbune
Renumitul stilist Victor Micușa, proprietarul unui salon de frumusețe din Chișinău, recunoaște că a fost afectat și el de valul de scumpiri din țară, dar susține că „acesta este prețul libertății noastre”. Acesta a declarat, în cadrul unui interviu La unu noaptea, că actuala conducere nu este vinovată de scumpirea gazului și că oamenii ar trebui să fie mai economi și să folosească resursele pe care le au pe lângă case, scrie SHOK.md.
„Scumpirile m-au afectat, sigur că da, acesta este prețul libertății noastre. Noi nu putem să lăsăm mâinile în jos, trebuie să ne schimbăm modul de viață. Îmi scurtez vacanțele. Dacă mă duceam în locuri mai scumpe, acum aleg locuri mai puțin scumpe, hoteluri mai puțin scumpe. Cu frigiderul trebuie de prietenit foarte bine, ca să nu se facă risipă de mâncare. Când ne ducem la magazin, nu cumpărăm ceea ce ne-am pus în plan, luăm și lucruri care poate o să prindă bine, te gândești la cineva, că o să mănânce, iar apoi merge totul la tomberon”, a mărturisit stilistul.
Victor Micușa s-a referit și la prețul la gaz: „De exemplu la căldură într-adevăr eram prea alintați noi, trebuia să umblăm în chiloți prin casă și dacă îmi era cald deschideam geamul, nu să dau căldura mai încet. Era accesibil și destul de ieftin.
Mă uitam înainte de la filmele astea englezești, de ce stau ei la tv în pulover, cu ceașca de ceai, câteodată și cu fular. În casă, ei ce nu au căldură? Dar acolo într-adevăr stau la 17-18 grade și sunt mai conservați, se păstrează mai bine, probabil. Iar la noi confortul trebuie să fie maximal, nu știu de ce iarna trebuie să fie 28-30 de grade în casă, iar vara 18-20. Nu este un echilibru.
Nu-i de vină conducerea actuală, eu înțeleg, acum opoziția încearcă să găsească diferite clenciuri, dar este un început, măcar nu se fură. Pentru niște gaz, ca să fie mai ieftin, cum a spus și președinta Maia Sandu, să dăm jumătate de țară ca să ne încălzim jumătate de an cu gaz mai ieftin e absurd”.
„Psihologic sunt pregătit pentru a îndura și chiar dacă nu o să am venit, o să lucrez pentru a mă întreține. Îmi dau seama că la iarnă, toți banii pe care îi voi face vor fi pentru întreținere. O să pun bani deoparte primăvara, vara, toamna.
Întrebam pe cineva de la țară: de ce nu faceți acum tizic? V-ați deprins toți cu cărbune. Acolo fiecare om are copaci, sunt crengi, ce fac ei cu ele? Când curăță toamna sau iarna le grămădesc într-un loc și le dau foc, material care arde, o mulțime: ciocleje, paie, enorm de mult, dacă s-ar gândi să facă niște tehnologii, să mărunțească toate acestea. Nu trebuie să ne fie rușine, dacă la noi situația e rea”, a mai adăugat stilistul.
Acesta recunoaște că se pregătește deja să renunțe la gaz, la iarnă, dacă va fi cazul. Și-a cumpărat și un cămin italian, să să-și poată încălzi locuința.
„Nu trebuie să stăm și să miorlăim. Nimeni nu o să îți dea. Dumnezeu îți dă, dar în traistă nu îți pune”, a concluzionat stilistul.