(video) Batjocorit în armată, pentru că e gay: Un militar, la un pas de dezertare. Ministerul Apărării a creat o comisie specială de investigație

 (video) Batjocorit în armată, pentru că e gay: Un militar, la un pas de dezertare. Ministerul Apărării a creat o comisie specială de investigație

Un militar din Armata Națională ar fi fost supus hărțuirii în ultimele șase luni, după ce s-a aflat că este gay. Tânărul a declarat  pe o rețea de socializare că ieri, 10 noiembrie trebuia să se prezinte în unitatea militară, din concediu, lucru pe care refuză să-l facă. Ministerul Apărării a comentat situația astăzi, pentru SHOK.md.

Cazul a fost făcut public de activista civică Angelica Frolov pe Facebook. Aceasta a menționat că tânărul ar fi cerut telefonul unui șef, iar conversația cu iubitul său a fost înregistrată. Militarul nu a știut despre lucrul acesta: „Discuția a fost ascultată iar informația despre homosexualitatea tânărului făcută publică. A început un calvar adevărat de hărțuire și batjocură în adresa tânărului, acesta a avut și gânduri suicidare. Acum tânărul este în concediu până mâine și a solicitat ajutorul nostru, trebuie ajutat urgent până a se întoarce înapoi și a fi supus pericolului”, a scris Angelica Frolov. 

Militarul a venit ieri, cu un mesaj pe rețele,  în care a spus că își asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile sale: „Mă numesc Marin Pavlescu. Sunt militarul în termen de orientare homosexuală despre care s-a scris ieri în presă. Astăzi trebuie să mă prezint la orele 16:00 la unitatea militară, din concediu. Însă, în ultimele 6 luni am fost supus hărțuirii în unitatea militară pe motiv că sunt gay. Astfel, am decis să nu mă întorc”.

Marin a mai adăugat: „Sunt pe deplin conștient că acțiunile mele vor fi apreciate ca dezertare. Îmi asum răspunderea pentru posibila pedeapsă, inclusiv cu închisoare, dacă judecătorul va considera necesar să mi-o aplice. Eu îmi datorez, în primul rând mie, respect și o șansă la fericire. Am satisfăcut serviciul militar din aprilie, 2021, până la ieșirea în concediu. În acest timp, am făcut cu greu față tratamentului degradant și umilitor la care am fost supus zilnic, inclusiv de conducere”.

Ministerul Apărării a creată o comisie pentru a investiga cazul tânărului și precizează că nu tolerează discriminarea.

Solicitat să vină cu o reacție, Ministerul Apărării ne-a comunicat că „s-a autosesizat pe cazul dat și a dispus crearea unei comisii pentru cercetarea cazului respectiv. Vrem să menționăm, totodată, că Ministerul Apărării nu tolerează discriminarea de orice gen în rândurile militarilor în termen și pe contract”.

https://www.instagram.com/tv/CWGPEv6A8SE/?utm_source=ig_web_copy_link