(VIDEO) Familia Cârnaț ar cheltui 2000 euro lunar. Teodor: Nu observăm momentul dat
(VIDEO) Cum arată şi cum funcţionează maşina zburătoare din China, prezentată de curând într-o versiune de pre-producţie în Germania
Informaţiile despre tot soiul de maşini zburătoare sunt de obicei atât de sterile şi efemere, încât par la fel de serioase ca horoscopul, şi de obicei despre ele se vorbeşte ca despre un viitor care ar putea fi, dar despre care se uită imediat, chiar a doua zi. Totuşi, maşina asta din China vrea să ne convingă că ea chiar ar putea deveni realitate mai devreme decât am crede, scrie SHOK.md cu referire la piataauto.md.
Chinezii au adus-o de curând la un eveniment dedicat industriei aeronautice din Koln, Germania, şi au prezentat-o în ultima sa iteraţie, de pre-producţie, anunţând că în câţiva ani o vor produce şi vinde inclusiv în Europa. Aşadar, hai să vedem cât de consistentă e ingineria acestei maşini zburătoare şi cât de probabile sunt promisiunile de a fi pusă în producţia de serie.
Maşina zburătoare din China poată numele de Xpeng X2 cu specificaţia că are un concept de zbor de generaţia a 6-a, fapt prin care chinezii vor să amintească perioada lungă în care aceştia tot dezvoltă acest concept de maşină zburătoare. Prin ce e special acest automobil zburător faţă de altele, însă?
Ei bine, în primul rând prin diluarea problemelor aerodinamicii contradictorii necesare pentru un automobil şi un avion. Simplu spus — un automobil are nevoie de aerodinamică ce l-ar împinge în jos, pentru a asigura forţa de apăsare pe asfalt, în timp ce un aparat de zbor are nevoie de portanţă, forţă care să-l împingă în sus. Această dilemă a fost marea piedică de ce până acum nu au existat maşini zburătoare în producţie. Soluţii de a dilua această contradicţie există, dar de obicei ele sunt mari, grele şi fac uzanţa aparatului final prea iraţională. Chinezii par să fi mers un pic mai departe cu soluţiile, dar nu le comunică pe toate, fapt care ne mai lasă urme de îndoială despre viabilitatea acestui concept.
În mod normal, Xpeng X2 va fi un automobil, cu aspect care nu te duce cu gândul la capacitatea lui de a zbura. Va fi un soi de coupe sportiv, cu destul de puţin loc pentru pasageri, ori, soluţiile de zbor au consumat foarte mult din spaţiul maşinii. În momentul în care vrea să zboare, din spatele uşilor principale se deschid două uşi de top foarfecă, de după care ies pilonii elicelor. Aceştia se deschid la 180 grade, creând astfel formula unui aparat de zbor cu elice în tandem. Aceste două elice asigură decolarea verticală şi deplasarea aeriană de mai departe, combinaţiile de operare dintre ele asigurând şi virarea, şi menţinerea unghiurilor corecte, şi deplasarea înainte.
La aterizare, cele două elice se strâng din nou cu tot cu piloni, care sunt retractaţi în interiorul caroseriei. Folosirea acestor piloni retractabili atenuează contradicţiile aerodinamice, însă forma propriu-zisă a maşinii e concepută pentru o aerodinamică mai mult neutră, asta limitând viteza maximă în ambele regimuri de operare.
Deci, un soi de compromis. Chinezii nu anunţă cu cât va putea merge automobilul pe pământ, însă dau informaţii despre parametrii de zbor. Propulsia e electrică în ambele cazuri, iar autonomia promisă de zbor e de 35 minute, la o viteză de croazieră de 130 km/h, ceea ce ne sugerează distanţă de autonomie de circa 75 km. Altitudinea maximă de zbor e de 1,000 metri.
E impresionantă greutatea anunţată a acestui aparat de zbor, de doar 560 kg, ceea e aproape incredibil, dacă ne gândim că vehiculul conţine şi baterii, şi electromotoare, şi însăşi structura sa. Chinezii spun că au asigurat o construcţie din fibră de carbon, care ar şi determinat greutatea atât de mică. Sarcina totală va fi de 200 kg, însă, deci greutatea totală de decolare e de 760 kg.
Aşadar, avem de-a face cu una din maşinile zburătoare, despre care creatorii săi promit s-o pună în producţie, cu un termen foarte clar şi un preţ estimativ.
La nivel legal, în cele mai multe ţări probabil pilotarea ei prin aer va necesita o licenţă de pilot şi sunt mult aspecte legale şi de securitate de rezolvat, dar se pare că ne apropiem tot mai mult de momentul acelui punct de cotitură, când maşinile zburătoare vor deveni o realitate palpabilă.