(VIDEO) Mărturiile refugiaților din Ucraina: „ Am plâns când am văzut sinceritatea oamenilor de aici”

 (VIDEO) Mărturiile refugiaților din Ucraina: „ Am plâns când am văzut sinceritatea oamenilor de aici”

De o săptămână în Ucraina are loc un război adevărat, Federația Rusă i-a atacat. În această perioadă au venit refugiații ucraineni, majoritatea femei și copii.  La  la un interviu cu Dorin Galben, au fost mai multe mărturii a refugiaților din Ucraina, scrie SHOK.md.

Una din refugiate Irina a povestit cum a ajuns în Molodva și prin ce a trecut.

„M-am trezit la 5 dimineața, de la o explozie puternică. Inițial nu am înțeles ce a fost, căci avem alături trecere de trenuri, dar explozia era asa puternică, că am mers să mă uit pe fereastră. Nu se vedea nimic și era liniște. Am intrat pe canalul de Telegram al orașului nostru Odesa și acolo unu după mii de oameni întrebau: Ați auzit Ați auzit?……Copilul meu mic dormea, iar eu încercam să îmi amintesc tot ce am auzit până acum…. (Noi auzeam că iată serviciile de informare americane anunțau că Rusia ne va ataca pe 16 februarie, pe 20 iar noi râdeam). După această prima explozie au mai fost încă 3, un pic mai slabe dar una după alta. Am înțeles mai incolo că au fost în Podolsk, unde a explodat o bază mare de acolo și lucra sistemul nostru anti-rachetă care ne apără. Nu vreau să mă implic în politică, eu am foarte mulți prieteni ruși. Niciodată nu m-am gândit că Rusia va bombarda Ucraina. O prietenă de a mea m-a convins să vin aici, pentru că am doi copii, daca eram singura avea să rămân acolo”.

O altă refugiată Tatiana și-a povestit istoria ei.

„În Odesa au rămas fiul meu soția lui și fiica lor nou-născută, care s-a născut 2 zile în urmă. Din cauza războiului nu pot să vad copilul. Rusia a atacat Ucraina în urmă cu 8 ani. De ce mulți nu își amintesc. În așa vreme tot ar trebui să se unească. Trebuie să ne gândim cum să ne păstrăm independența”.

Sara, ucraineanca refugiată în Moldova a povestit istoria din perspectiva unei adolescente:

„ Acum nu simt nimic pozitiv, pentru că noi am venit aici, iar iubitul meu a rămas acolo. Eram 8 persoane  și el singurul a rămas acolo, la Odesa. Lui nu i-au dat voie să părăsească țara. El nu are acum pe nimeni și a rămas singur. Străbunica mea a rămas și ea în Odesa. Ea supraviețuit al doilea Război Mondial și îmi spune că ține minte tot, avea 9 ani pe vremea războiului. Ea spunea că aceste explozii îi aduce aminte de trecut și este în șoc”.

„Mulțumim tuturor moldovenilor, care ne-au ajutat cu copiii, ne-au hrănit. Niciodată nu am văzut asa ceva, ca oamenii să fie așa buni, gratis ne-au ajutat, toate condițiile avem”, au spus refugiații

Vezi mai multe detalii în video-ul de mai jos:

 

Maria Palade

https://shok.md/