(VIDEO) Momentul în care o rachetă trece pe lângă un avion. Imaginile surprinse de un pasager

 (VIDEO) Momentul în care o rachetă trece pe lângă un avion. Imaginile surprinse de un pasager

Un video apărut pe platformele de socializare săptămâna aceasta arată o aparentă lansare a unei rachete, care este posibil să fi fost văzută dintr-un avion Boeing 777 al companiei aeriene Cathay Pacific zburând deasupra Mării Chinei de Sud, scrie SHOK.md cu referire la stirileprotv.

Filmulețul a fost postat pe Twitter și Facebook de către pilotul John Carter al companiei aeriene Allegiant Air, care este și veteran al comunității submarine a marinei SUA, potrivit The War Zone.

„Zburau deasupra Mării Chinei de Sud și au primit un avertisment de ultim moment de la controlul traficului aerian: ‘întorceți-vă la 90 de grade imediat’,” a spus Carter într-un tweet

 

Ce se poate auzi în filmuleț

În video, se pot auzi indivizi care vorbesc despre rachetă și se întreabă dacă se îndreaptă către ei.

O postare separată a lui Carter pe Facebook sugerează că filmulețul ar fi fost făcut de la bordul unui avion Cathay Pacific. Acest lucru a fost infirmat de compania aeriană, care a spus că nu deține înregistrări ale unui asemenea eveniment care să implice un zbor al Cathay Pacific.

Nu este clar în prezent când și unde a fost filmat video-ul și este dificil ca acesta să fie verificat independent, însă nu par să existe notificări publice pentru piloți sau alte imagini cu privire la lansări recente de rachete în regiune.

Armata Populară Chineză de Eliberare (PLA) a anunțat că va efectua exerciții în Marea Chinei de Sud între 19 și 23 mai, care au coincis cu vizitele președintelui SUA Joe Biden în Coreea de Sud și Japonia, dar nu a menționat nicio lansare planificată de rachete cu foc real.

Pe 7 mai, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică dintr-un submarin, dar în Marea de Est, la sute de kilometri de Marea Chinei de Sud.

Mai multe posibilități generate de apariția video-ului

Există posibilitatea ca filmulețul să arate un eveniment diferit din trecut peste Marea Chinei de Sud sau altundeva în lume, conform sursei citate.

Însă, dacă video-ul arată cu adevărat o lansare de rachetă neanunțată de pe o navă sau orice altă platformă, din partea Chinei sau a altei țări din Marea Chinei de Sud, decizia ar fi una iresponsabilă din cauza prezenței zborurilor comerciale în zonă, a scris publicația.

Marea Chinei de Sud mai este înconjurată de Brunei, Cambodgia, Indonezia, Malaysia, Filipine, Singapore, Taiwan, Thailanda și Vietnam.

Maria Palade

https://shok.md/