(video) Parada de Aur a Faraonilor. 22 de mumii regale, în procesiune pe străzile orașului Cairo

 (video) Parada de Aur a Faraonilor. 22 de mumii regale, în procesiune pe străzile orașului Cairo
0Shares

22 de mumii aparținând unor regi și regine ale Egiptului antic vor traversa sâmbătă capitala Egiptului, Cairo, în cadrul unei procesiuni care a stârnit deja multă emoție în rândul opiniei publice. „Parada de Aur a Faraonilor”, care înseamnă de fapt mutarea rămășițelor regale într-un nou muzeu, este privită cu teamă de mulți oameni, care pun recentele dezastre – printre care și blocarea canalului Suez – pe seama unui blestem al faraonilor,, scrie SHOK.md, cu referire digi24.ro.

Parada faraonilor va începe sâmbără, la ora 18.00 (ora României). 22 de mumii regale, dintre care 18 ale unor regi şi patru ale unor regine, vor fi transportate de la Muzeul din Cairo, unde au fost adăpostite mai bine de un secol, la sediul Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene.

Mumiile vor fi transportate în ordine cronologică, fiecare într-un car decorat în stil faraonic ce va purta numele respectivului suveran. Drumul, care va dura aproximativ 40 de minute, va fi efectuat sub atenta supraveghere a poliţiei.

Faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.e.n.) din dinastia a XVII-a va deschide cortegiul, care va fi închis de Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.e.n.) din a XX-a dinastie. Mai bine cunoscuţi publicului larg, Ramses al II-lea şi Hatshepsut vor face, de asemenea, parte din “parada de aur a faraonilor”.

Blestemul faraonilor

Înainte de paradă, mumiile vor fi plasate în recipiente speciale umplute cu azot. În noua „reședință”, mumiile vor fi depozitate în cutii mai moderne. „Controlul temperaturii și umidității va fi chiar mai bun decât în ​​vechiul muzeu”, a declarat Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo.

Cele 22 de mumii vor fi expuse publicului larg la Muzeul Național al Civilizației Egiptene timp de 15 zile după paradă. Acestea vor fi prezentate individual alături de sarcofagele lor, într-un decor care va aminti de mormintele subterane ale regilor şi vor fi însoţite de o biografie.

În aşteptarea serii de sâmbătă, marea paradă, promovată intens de autorităţi cu videoclipuri online, a făcut senzaţie pe reţelele sociale.

Folosind un hashtag în arabă care se traduce prin “blestemul faraonilor”, numeroşi internauţi au asociat recentele dezastre din Egipt cu un ”blestem” care ar fi fost provocat de mutarea mumiilor faraonilor.

În decurs de o săptămână, Egiptul a fost afectat de blocarea Canalului Suez de o navă-container, un accident de tren care a lăsat în urmă 18 morţi în Sohag (sud) şi decesul a cel puţin 25 de persoane din cauza prăbuşirii unui imobil din Cairo.

0Shares

Gritco Adriana

https://shok.md/