(video) Preoții, între extreme – unii cu mașini de lux, alții îndură sărăcie: „După cum e societatea așa și fețele bisericești”

 (video) Preoții, între extreme – unii cu mașini de lux, alții îndură sărăcie: „După cum e societatea așa și fețele bisericești”

Octavian Moșin, parohul bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău a vorbit despre viața de lux a unor fețe bisericești și sărăcia îndurată de alți colegi, care uneori nu au cu ce să achite drumul. Invitat în cadrul unui interviu cu Dorin Galben, acesta a spus că „nu e posibil ca să ai casă, mașină din activitatea bisericească. Ești nevoit să te ocupi cu altceva”.

Întrebat ce părere are despre preoții care au mașini de lux, case scumpe, acesta a răspuns: „După cum e societatae, așa sunt și fețele bisericii. Noi trăim această realitate când nu putem fără transport. Chiar am unii colegi care au anumite preferințe: le plac mașinile, telefoanele, să umble la costum, dar pentru aceasta muncesc.

Colegii care au plecat ca misionari în diverse țări și muncesc toată săptămâna, dor sâmbăta și duminica își aduc aminte că sunt preoți. Așa realitate începem să trăim și aici.  Noi câștigăm din altceva, unul e economist, altul e fochist, jurist”, a spus acesta.

Octavian Moșin a dezvăluit din ce motiv, biserica nu achită impozite. 

„Dacă ar fi obligatorie impozitată biserica, ar trebui să închidem foarte multe. Ultima călătorie a mea a fost pe la 10 lăcașe din zona Fălești -Florești, acolo e e sărăcie, preotul e pe post de paznic și măturător. L-au lăsat toți oamenii. Dacă mai trăiesc parohiile din orașe în multe sate e jale mare. Dacă vom merge atât de departe, înseamnă că am pune cruce pe multe sfinte lăcașe”.

Preotul a declarat că venitul lunar al bisericii unde slujește, este de 20 mii de lei.

„Suntem 20 de angajați. Eu cred că la biserică am salariul de 2000 lei, dar nu aș vrea ca toată lumea să-și facă impresii că acesta e venitul bisericilor de la țară, sunt unii colegi care nu au cu ce să achite drumul.”.

Vezi mai multe în video de mai jos.

 

 

Citește și