(video) Scandal la CMC. Mai mulți aleși au părăsit ședința, după declarațiile lui Klimenko: „Operațiunea lui Putin va salva Ucraina de zaraza banderistă”

 (video) Scandal la CMC. Mai mulți aleși au părăsit ședința, după declarațiile lui Klimenko: „Operațiunea lui Putin va salva Ucraina de zaraza banderistă”

Scandal în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău. Consilierul municipal din partea partidului Șor, Valerii Klimenko a făcut declarații controversate prin care s-a referit la războiul din Ucraina. „Ucraina a devenit un stat al banderilor și pentru ca să fie ruptă din rădăcini această zarază, este efectuată această operațiune specială”, a menționat consilierul. După declarațiile făcute a determinat mai mulți aleși locali să părăsească sala de ședință, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„În ultimii ani, Ucraina a devenit un stat al banderilor și pentru ca să fie ruptă din rădăcini această zarază, în Ucraina este efectuată această operațiune specială. Nimeni, niciodată, nicăieri nu va permite uciderea rușilor, iar Vladimir Putin a demonstrat această lege. Haideți să ne ocupăm de problemele noastre și să nu provocăm probleme pentru Republica Moldova, care, după asemenea declarații se pot prăbuși peste țara noastră”, a menționat Valerii Klimenko.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat într-un mesaj adresat cetățenilor ruși că a decis desfășurarea unei operațiuni militare specială în Donbas.

Imediat, Rada Supremă de la Kiev a votat pentru introducerea legii marțiale în Ucraina. Țara vecină a intrat în stare de război.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a arătat „îngrozit de evenimentele înspăimântătoare din Ucraina” şi a declarat că a vorbit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre următorii paşi.

Iar președintele SUA, Joe Biden, a calificat acțiunile președintelui rus, Vladimir Putin, drept un „război ales premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană”.

Șefa statului a convocat ședința CSS și a anunțat că Guvernul va cere Parlamentului declararea stării de urgență.

Pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat, la rândul său, liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, pentru modificarea granițelor țării.

Lideri din întreaga lume au condamnat decizia Rusiei și și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, cu respectarea integrității teritoriale a țării, amenințând Kremlinul cu sancțiuni diplomatice și economice. Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condamnare vehementă a recunoașterii independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei.

Între timp, Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.

Citește și