(video) Știai că Mitropolitul Vladimir a fost marinar în Armată? Dezvăluiri despre viața ÎPS și fotografii inedite, publicate la a 70-a aniversare

 (video) Știai că Mitropolitul Vladimir a fost marinar în Armată? Dezvăluiri despre viața ÎPS și fotografii inedite, publicate la a 70-a aniversare

Mitropolitul Chișinăului și al Moldovei își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Arhiepiscopul Vladimir împlinește 70 de ani, iar cu această ocazie Mitropolia Moldovei a publicat un documentar despre viața lui Nicolae Cantarean, copilăria, anii de armată și drumul spre Episcopie. Despre viața Mitropolitului povestește chiar Înaltpreasfințitul, care a făcut publice fotografii inedite din arhiva personală, scrie SHOK.md.

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns la această vârstă de 70 de ani”, începe istoria sa Mitropolitul Vladimir.

S-a născut în 1952, la Colincăuți, Hotin, regiunea Cernăuți.

„Am fost educat în credința ortodoxă și de la 4-5 ani, împreună cu părinții, frecventam biserica din satul natal, care niciodată nu a fost închisă. În timpurile cele mai grele pentru creștini eu eram prezent la sfintele liturghii, împreună cu părinții și cu buneii mei. Părinții mei, rudele mele erau oameni apropiați de biserică. 

În timpurile lui Hrușciov de mai multe ori am vizitat Mănăstirea Poceaev. Mult am iubit călugăria, biserica, iată de ce au apărut gânduri ca după absolvirea școlii să plec pe această cale. 

Mai întâi am fost chemat în rândurile Armatei, am fost marinar la Marea Neagră, apoi, după ce am revenit acasă, am plecat în Smolensk la Episcopul Teodosie și am început să mă pregătesc să fiu slujitor al bisericii”, a povestit ÎPS.

În 1974 a fost diaconit, iar peste doi ani – hirotonit ca preot.

A slujit la biserica din Cernăuți, iar peste doi ani a devenit și secretar eparhial.

În 1989 a fost ales Episcop de Chișinău și Moldova. 

„De atunci slujesc acestui pământ, slujesc acestor creștini, care mă înconjoară. În 1989 erau 390 de biserici, acum avem peste 1400 de biserici. Erau două mănăstiri, de atunci am redeschis sau deschis peste 50 de mănăstiri. Am hirotonit 1426 de preoți.

Mulțumesc pe parcursul anilor conducerii țării, Guvernului, Parlamentului, care de la început au susținut ideile noastre, biserica noastră, revenirea la tradițiile noastre strămoșești.

Timpurile au fost diferite, mai blânde, mai primitoare, dar au fost și timpuri grele. Cu toate acestea, mereu am fost susținut de clerici, de călugări și călugărițe, de creștinii noștri ortodocși, pentru care mă rog și le mulțumesc”, a spus Mitropolitul Vladimir.

Olesea Bolboceanu-Banari