(VIDEO) Vloggerul român venit în Moldova, luat pe sus la Comrat: „- Вызвать полицию?” Ce l-a enervat pe un localnic

Vloggerul din România Cosmin Avram, care a venit în Moldova, pentru a vedea „cea mai săracă țară din Europa”, a vizitat și Găgăuzia, orașul Comrat, dar și cel mai mare sat din Europa – Congaz. Acesta și-a încheiat vizita în țara noastră după ce a prezentat urmăritorilor săi și orașul Cahul, în drum spre România, scrie UNIMEDIA.
„Mă aflu pentru prima dată în Găgăuzia, iar astăzi voi explora orașul Comrat. Aici când se înserează este beznă, iluminatul este foarte prost”, a observat vloggerul.
„Neamul care trăiește printre români de mai bine de 1000 de ani”
„Găgăuzii sunt un popor mic, dar cu o istorie lungă și interesantă. Turci creștini, vorbitori de limba rusă și turcă – aceasta ar fi cea mai scurtă definiție pentru acest neam, care trăiește printre români de mai bine de 1000 de ani și despre care se știu încă foarte puține lucruri. În prezent sunt puțin peste 300 de mii de găgăuzi rămași în lumea întreagă și care își păstrează, încă, identitatea”, a relatat Cosmin Avram.
Tânărul, alături de iubita sa, a ajuns și la piața din Comrat. Acolo, acesta a găsit haine, fructe, legume, pește, compoturi, miere de albini, dar și lapte, expus la vânzare chiar lângă detergenți.
„Auzisem teorii cum că oamenii se uită urât la tine aici dacă vorbești românește”
„Auzisem teorii cum că oamenii se uită urât la tine aici dacă vorbești românește. Până acum nu este deloc așa. Oamenii nu sunt deranjați de faptul că eu filmez”, a constatat vloggerul.
„E cel mai sărac oraș în care am fost”
„Ca în toată Republica Moldova, în afara pieței mai există o piață, oamenii și-au întins tarabele pe trotuar. Mai scrie din când în când și în limba română, dar nu peste tot. Mai mult e scris în limbra rusă sau găgăuză. Cu siguranță, acesta e cel mai sărac oraș în care am fost”, a menționat Cosmin Avram.
„Вызвать полицию? Как ты смотришь на это?”
La un moment dat, în timp ce descria regiunea prin care se plimba și filma, alături de iubita sa, un localnic l-a luat la întrebări, vorbindu-i în limba rusă.
„Dar de ce fotografiezi?”, l-a întrebat bărbatul, în limba rusă.
„I don`t speak russian”, i-a răspuns vloggerul, în limba engleză, în speranța că va fi înțeles.
„A?”
„Nu vorbesc rusa”.
„Păi scuze, trebuie întâi să ceri permisiunea să filmezi. Să chem Poliția? Ce zici?”, i-a răspuns bărbatul, tot în limba rusă.
„Mi-a zis domnul ceva, dar nu înțeleg rusa. Cred că l-a deranjat faptul că filmam pe stradă, altfel nu-mi explic”, a comentat apoi Cosmin Avram.
„Nu este o clădire abandonată, cu toate că așa pare”
Cuplul a trecut și pe lângă Centrul de Sănătate Publică din Comrat. Vloggerul s-a arătat uimit de faptul că scările de la intrarea centrală sunt într-o stare deplorabilă: „Nu este o clădire abandonată, cu toate că așa pare. Măcar au o rampă pentru persoanele cu handicap”.
„În Chișinău am găsit aleea domnitorilor români, aici sunt de mai multe naționalități – turci, ruși, români, găgăuzi”
Vloggerul a găsit și în Comrat un parc: „Dacă atât în Chișinău, cât și la Cricova, am găsit aleea domnitorilor români, este și aici ceva asemănător, doar că sunt de mai multe naționalități – turci, ruși, români, găgăuzi. Îl vedem și pe Mihai Eminescu (scris cu K), Alexandr Pușkin. Aleea se termină cu o construcție ce pare abandonată, iar aici avem Universitatea de Stat din Comrat”.
„Urmași ai triburilor de etnie turcă ale străvechilor oguzi”
„Apariția găgăuzilor pe scena istoriei se dovedește la fel de intersantă precum destinul acestui popor. Cei care se autointitulează găgăuzi par, la prima vedere, urmași ai triburilor de etnie turcă ale străvechilor oguzi – popor în esența sa migrator, care sub presiunea altor triburi, a ajuns, la un moment dat, și pe teritoriile primelor cnezate românești. Conform unor istorici, găgăuzii se trag direct din triburile turce ale selgiucizilor. Alte teorii mai recente susțin că sunt urmași ai pecenegilor, uguzilor sau campaniei din triburile kîpceak”, a relatat Cosmin Avram.
„Am avut o discuție destul de interesantă cu un domn, care vorbea cât de cât limba română”
Un alt localnic a fost mai prietenos cu vloggerul și a acceptat să discute cu el în limba română, cu rusisme pe alocuri: „Am avut o discuție destul de interesantă cu un domn, care vorbea cât de cât limba română. El ne-a spus că nu a mai vorbit de foarte mult timp româna, vorbește doar rusa, a studiat în Rusia. Din câte ne spunea, are o pensie destul de bună – circa 650 de euro”.
„Ar trebui să judecăm mai puțin acești oameni și să nu le mai reproșăm faptul că vor să vorbească în limba lor”
„UNESCO consideră că limba găgăuză este pe cale de dispariție, motiv pentru care cred că ar trebui să judecăm mai puțin acești oameni și să nu le mai reproșăm faptul că vor să vorbească în limba lor. Dincolo de originea lor relativ neclară, găgăuzii rămân singurul popor turc de religie creștină. Chiar dacă erau inițial musulmani, odată ce s-au stabilit în Balcani, au fost influențați de Bizanț, obținând, la scurtă vreme de la descălecare, creștinismul ortodox. Alături de turci, tătari și ciuvași, găgăuzii sunt singura etnie din Europa care mai vorbește o limbă eminamente turcică”, a mai povestit Cosmin Avram.
„Oamenii ard gunoiul pe câmp, nu mă refer la un sac doi, ci camioane întregi de gunoi”
După ce a vizitat Comratul și a prezentat camera în care s-au cazat, pentru 48 de euro, cuplul s-a îndreptat spre Congaz: „Am găsit un lac foarte mare, chiar la intrarea în Congaz. Din păcate, sunt foarte multe gunoaie, am văzut și pe traseu. Nu mi-a plăcut ce am văzut, oamenii ard gunoiul pe câmp, nu mă refer la un sac doi, ci camioane întregi de gunoi”.
„E cel mai mare sat din Europa și a intrat în Cartea Recordurilor”
Cei doi au făcut o plimbare prin localitate: „E cel mai mare sat din Europa, are peste 11 mii de locuitori, mulți spun că ar avea peste 13 mii și a intrat în Cartea Recordurilor pentru asta. Aici oamenii au început să facă lucrări, vedem un trotuar. Iată și o fântână foarte interesantă, sub formă de ceainic, cât de frumos arată. Aproape fiecare casă are fântână la poartă, am găsit și un supermarket”.
„Rușii imperiali, care au întâlnit în premieră găgăuzii din Basarabia, i-au numit inițial bulgari”
„După ocuparea Basarabiei de către Rusia țaristă, în 1812, triburile tătare ale nogailor au părăsit Bugeacul și s-au îndreptat către Crimeea. Rușii imperiali, care au întâlnit în premieră găgăuzii din Basarabia, i-au numit inițial bulgari, deoarece migraseră din Bulgaria. Abia peste 50 de ani, etnografii ruși au sesizat că în cadrul așa-zișilor coloniști bulgari există un grup distinct, cu limbă, port și obiceiuri total diferite de ale bulgarilor”, a relatat vloggerul.
„Oamenii pe care-i întâlnim ne evită, se uită oarecum dubios la noi”
„Atmosfera tipică de țară nu este cu mult diferită de cea din satele românești, pentru că și noi avem foarte multe sate unde asfaltul lipsește. Nu sunt oameni pe străzi, cei puțini pe care-i întâlnim ne evită, se uită oarecum dubios la noi. Pe lângă asta, nici nu ne înțeleg”, a constatat Cosmin Avram.
„Republica Moldova cred că e singura țară din Europa care mai are statuia lui Lenin”
Plimbându-se prin sat, în căutarea statuii lui Lenin, vloggerul a găsit și o taletă publică: „Ne-am întors în timp. De mizerie nici nu mai vorbim. Republica Moldova cred că e singura țară din Europa care mai are statuia acestui personaj. Sunt într-un parc, cred că e parcul central, arată cu adevărat deprimant, cu toate că în față, au fost făcute modernizări”.
În drum spre România, Cosmin Avram a făcut o scurtă plimbare și prin Cahul, a filmat Primăria Orașului, Piața Independenței și Universitatea de Stat „B. P. Hașdeu”.
„Se vede că am părăsit Găgăuzia, diferența este vizibilă”
„Cu puțin peste 34 de mii de locuitori, orașul se află la granița cu România. Se vede că am părăsit Găgăuzia, diferența este vizibilă, chiar dacă și aici e o zonă săracă. Aceste locuri din Republica Moldova au nevoie de puțin mai multă atenție și este bine să vii aici când e totul verde”, a menționat vloggerul
„Vor fi cârcotași în comentarii, dar acolo unde vin ajutoare de la UE, lucrurile se schimbă”
Ce concluzii și-a făcut vloggerul român despre Republica Moldova, în ultimul clip filmat în țarea noastră vedeți mai jos:
Vloggerul din România, venit în Republica Moldova, a prezentat, într-un clip, centrul Chișinăului, a relatat statistici interesante despre țara noastră și a amintit despre mai multe evenimente istorice, care au avut loc pe aceste meleaguri. Cosmin Avram, însoțit de partenera sa, a făcut o plimbare lungă pe străzile capitalei, comentând mai multe aspecte care i-au părut interesante. „Am vrut să văd cum arată cea mai săracă țară din Europa”, a menționat tânărul, în vloggul său.
Într-un alt clip, vloggerul a făcut o prezentare a Pieței Centrale din Chișinău. „Este imensă această piață. Nu exagerez, este mult mai mare decât cea pe care am vizitat-o în Odesa. Se apropie de cea din Cernăuți. Găsiți absolut orice aici. Este curățenie peste tot. Andreea spune că o piață ca asta nu a mai văzut”, a relatat vloggerul, povestind și câteva curiozități istorice interesante. Tânărul, însoțit de iubita sa, a vizitat și Piața Lokomotiv, amplasată în apropiere de Gara Feroviară, în care se vând lucruri second hand.
Cosmin Avram a vorbit și despre salariile și pensiile moldovenilor, despre facturi, prețurile la chirii și apartamente, dar și despre cele la produse alimentare. „Problema din România o întâlnim și aici, pensiile sunt foarte, foarte mici, de la circa 130 de euro”, a constatat vloggerul, care a făcut și cumpărături într-un supermarket din capitală.
Alături de iubita sa și câțiva moldoveni care s-au oferit să îi însoțească, vloggerul a ajuns și la cramele Cricova, iar orașul subteran l-a impresionat mai mult decât se aștepta. Acesta nu a ezitat să întrebe unde a dispărut colecția de vinuri a lui Vladimir Putin.