„Voi întoarce datoria”. Femeia cu 5 copii, din Drochia, i-a transmis o scrisoare Maiei Sandu, după ce a fost grațiată

 „Voi întoarce datoria”. Femeia cu 5 copii, din Drochia, i-a transmis o scrisoare Maiei Sandu, după ce a fost grațiată
Avocatul Nataliei Ursachi, femeia cu 5 copii, din Drochia, condamnată la închisoare pentru o datorie, a postat mesajul de mulțumire al acesteia, adresat președintei Maia Sandu, care a grațiat-o. „Fiind în libertate, vă asigur că voi depune toate eforturile pentru a întreține cei 5 copilași, dar și pentru a întoarce datoria bănească lui Plugari Vitalie”, se menționează în scrisoarea de mulțumire, publicată de Iulian Rusanovschi, scrie SHOK.md cu referire la unimedia.

Scrisoarea datează din 16 decembrie și este adresată președintei Maia Sandu, care a grațiat-o pe femeie. „Vă rămân profund recunoscătoare pentru acest gest pe care l-ați făcut și pentru faptul că ați găsit timp și resursele sufletești necesare pentru a soluționa cazul meu, în ciuda tuturor piedicilor”, se menționează în mesajul adresat șefei statului.

Avocatul Nataliei Ursachi, mama cu 5 copii, din Drochia, condamnată la închisoare pentru o datorie, și grațiată de președinta Maia Sandu, a venit cu precizări, după ce în mass media au apărut mai multe critici cu privire la faptul că femeia va acționa Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Iulian Rusanovschi a menționat, printre altele, că depunerea plângerii la CEDO „se reduce la contestarea deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care s-a respins absolut neîntemeiat și abuziv cererea Nataliei Ursachi de suspendare a executării pedepsei până la atingerea vârstei de 8 ani a copiilor”, dar și faptul că instanța ar fi condamnat-o ilegal la închisoare.

La 13 decembrie, șefa statului, Maia Sandu, a grațiat-o pe Natalia Ursachi, mama a cinci copii din Drochia, condamnată la închisoare pentru o datorie. Aceasta urmează să fie scutită de pedeapsă „cu perioadă de probațiune, în partea neexecutată a pedepsei stabilite”.

Anterior, Maia Sandu a declarat că în cazul femeii din Drochia s-a produs o injustiție. Aceasta a precizat că membrii Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate nu i-au prezentat informația completă pe acest caz. Totodată, aceasta urmează să analizeze toate informațiile primite și să ia o decizie până la sfârșitul acestei săptămâni.

Președinta s-a întâlnit, la data de 16 noiembrie, cu părinții Nataliei Ursachi și cu avocatul acesteia, Iulian Rusanovschi și a anunțat că va discuta cu membrii Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pentru a examina suplimentar subiectul.

Mai devreme, Maia Sandu ar fi respins cererea de grațiere a mamei cu 5 copii, din Drochia, care a fost condamnată la 8 ani de închisoare pentru că nu a restituit un credit. Informația a fost făcută publică de către avocatul Iulian Rusanovschi, care a spus că „este trist faptul că președinta nu a intervenit în acest act de injustiție”.

„Nu a fost întrunită condiția recuperării prejudiciului, asta este o normă care este impusă de lege pentru care orice persoană care solicită grațierea să aibă la acel moment toate datoriile stinse față de partea vătămată. Nu a fost întrunită nici condiția recunoașterii vinovăției. Ursachi Natalia nu și-a recunoscut vina. În aceste condiții Comisia a considerat inoportună recomandarea grațierii”. Explicațiile au fost oferite de Ion Guzun, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, pe marginea cazului mamei cu 5 copii din Drochia, condamnată pentru că nu a întors un credit.

Între timp, liderul PSRM, Igor Dodon a lansat o campanie de colectare de fonduri, ieri fiind deschis contul bancar pentru donații.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și