Țigările electronice, mai utile pentru renunțarea la fumat decât plasturii cu nicotină
În cazul fumătorilor înrăiți, țigările electronice pot fi mai eficiente pentru renunțarea la fumat decât tratamentele de înlocuire a nicotinei, conform rezultatelor unui studiu clinic realizat de Universitatea Queen Mary din Londra.
Aproximativ 80% dintre fumătorii care primesc tratament intens continuă să fumeze după un an. Aceștia ar putea beneficia de abordări care reduc daunele cauzate de fumat fără a înceta consumul de nicotină, cu opțiunea de a opri nicotina ulterior. Tratamentele de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii cu nicotină, guma de mestecat, spray-ul nazal sau de gură și inhalatoarele sunt terapii autorizate de mulți ani, care funcționează, mai ales dacă persoana are parte și de sprijin comportamental, dar rezultatele sunt modeste.
Într-un studiu efectuat la Universitatea Queen Mary din Londra, cercetătorii au înscris 135 de fumători care nu au putut să renunțe la acest viciu cu tratamente convenționale. Aceștia au fost randomizați pentru a primi, la alegere, fie o aprovizionare de opt săptămâni pentru terapia de înlocuire a nicotinei, fie un kit de inițiere pentru țigări electronice, cu instrucțiuni pentru a achiziționa alte e-lichide de rezistență și arome. Produsele au fost însoțite de un sprijin comportamental minim pentru a renunța la fumat.
Fumătorii înrăiți pot scăpa de acest obicei cu ajutorul țigărilor electronice
Rezultatele, publicate în revista Addiction, arată o diferență semnificativă în reducerea fumatului (inclusiv renunțarea totală) în grupul de participanți care au primit țigările electronice. După șase luni, în grupul de țigări electronice, 27% dintre participanți și-au redus fumatul la jumătate, comparativ cu 6% în rândul participanților din grupul cu tratament de înlocuire a nicotinei.
O diferență semnificativă a fost, de asemenea, găsită în ratele de oprire a fumatului cu totul, confirmată de citirile de monoxid de carbon din respirația participanților: 19% dintre participanții din grupul de țigări electronice au încetat să fumeze, comparativ cu 3% în grupul cu tratament de înlocuire a nicotinei.
Rezultatele sugerează că recomandarea unei țigări electronice reutilizabile cu un e-lichid cu o tărie și aromă la alegerea pacientului este o abordare mai eficientă pentru fumătorii dependenți decât prescrierea unui tratament de înlocuire a nicotinei. Kit-ul pentru țigări electronice costă, de asemenea, mult mai puțin decât tratamentele clasice.
Autorii studiului spun că aceste rezultate au implicații clinice importante pentru fumătorii care anterior nu au putut să renunțe la acest viciu folosind tratamente convenționale. Țigările electronice ar trebui recomandate, deci, fumătorilor care anterior s-a străduit să renunțe folosind alte metode, mai ales atunci când există un sprijin comportamental limitat.
Acest studiu arată că țigările electronice pot fi un instrument foarte eficient pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat, mai ales că sunt și mai puțin dăunătoare decât fumatul. Totuși, trebuie reținut că și acestea au riscurile lor și încă nu se cunosc toate efectele lor pe termen lung, de aceea, persoanele care nu au fumat niciodată nu ar trebui să le folosească.
Țigările electronice, mai puțin dăunătoare decât fumatul, dar nu lipsite de riscuri
Țigările electronice încălzesc nicotina (extrasă din tutun), aromele și alte substanțe chimice pentru a crea un aerosol pe care fumătorul îl inhalează. Țigările obișnuite din tutun conțin 7.000 de substanțe chimice, dintre care multe sunt toxice. Deși nu se știe exact ce substanțe chimice sunt în țigările electronice, acestea expun utilizatorul la ceva mai puține substanțe chimice toxice decât țigările tradiționale.
Cu toate acestea, dovezile arată că și țigările electronice pot produce leziuni pulmonare și pot duce la decese, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au confirmând un număr semnificativ de decese printre pacienții cu leziuni pulmonare asociate cu utilizarea țigării electronice.
Totuși, aceste cazuri par să afecteze în principal persoanele care își modifică dispozitivele sau utilizează e-lichide modificate de pe piața neagră. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele care conțin tetrahidrocanabinol (THC).
CDC a identificat acetatul de vitamina E ca o substanță chimică de îngrijorare în rândul persoanelor care utilizau țigări electronice. Acetatul de vitamina E este un agent de îngroșare utilizat adesea în produsele cu THC și a fost găsit în toate probele de lichide pulmonare ale pacienților examinați.
CDC are următoarele recomandări pentru utilizatorii de țigări electronice:
- Nu utilizați produse pentru țigări electronice care conțin THC
- Evitați utilizarea surselor informale, cum ar fi prietenii, familia sau dealerii online, pentru a obține un kit și cumpărați din surse verificate
- Nu modificați țigările electronice și nu adăugați substanțe care nu sunt menite pentru aceste țigări, direct de la producător.
Țigările electronice pot afecta inima și plămânii
Nicotina este agentul principal atât în țigările obișnuite, cât și în țigările electronice și este o substanță care creează o dependență puternică. Fumătorul simte tot mai des pofta de a aprinde o țigară și trece prin simptome de sevraj când încearcă să ignore această poftă. Nicotina este, de asemenea, o substanță toxică: crește tensiunea arterială și nivelul adrenalinei, ceea ce duce, mai departe, la o creștere a ritmului cardiac și a probabilității de a face un atac de cord.
Oamenii de știință avertizează că există încă multe necunoscute în ceea ce privește țigările electronice, inclusiv ce substanțe chimice formează vaporii și modul în care acestea afectează sănătatea fizică pe termen lung. Oamenii trebuie să înțeleagă că țigările electronice sunt potențial periculoase pentru sănătate, datele emergente sugerând și legături cu boli pulmonare cronice și astm, precum și asocieri între utilizarea țigărilor electronice împreună cu cele clasice și bolile cardiovasculare.
Țigările electronice creează dependență precum cele tradiționale
Așa cum spuneam, atât țigările electronice, cât și țigările obișnuite conțin nicotină, despre care cercetările sugerează că poate crea o dependență la fel de puternică precum substanțe interzise gen heroină și cocaină. Mai mult decât atât, mulți utilizatori de țigări electronice primesc și mai multă nicotină decât ar obține dintr-o țigară clasică, deoarece se pot cumpăra cartușe cu rezistență suplimentară, care au o concentrație mai mare de nicotină, sau se poate crește tensiunea țigării electronice pentru a obține o doză mai mare de substanță.
În concluzie, fumătorii înrăiți, care vor să se lase de acest obicei nociv, dar nu au reușit cu alte metode, au o șansă mare de a renunța în cele din urmă la fumat prin utilizarea țigărilor electronice. Însă nefumătorii nu ar trebui să le folosească, deoarece nu se cunosc toate efectele pe termen lung asupra sănătății.
Sursa:doc.ro