(VIDEO) Maestru al cobzei, Victor Botnaru împlinește astăzi 60 de ani: „Bucurați-vă de echilibru sufletesc”

„Acest deosebit prilej, ne oferă posibilitatea de a Vă adresa sincere felicitări cuprinse de recunoștința pentru tot ceea ce reușiți să realizați. Avem toată prețuirea și admirația pentru Dumneavoastră și pentru activitatea prețioasă pe care o exercitați cu pasiune. Să Vă bucurați de echilibrul sufletesc atât de necesar împlinirii unui Artist. La Mulți Ani, Maestre!”.
Victor Botnaru este considerat de către muzicieni unul dintre cei mai talentați cobzari și cel mai profund cunoscător și virtuos interpret la cobză.
Dumnealui este și autorul unui sistem de acordare a cobzei fără trepte.Datorită felului lui de a fi, farmecului lui de a cânta și preda arta studierii acestui instrument celor care l-au îndrăgit, în prezent cântă la cobză majoritatea personalităților ce au studiat la specialitatea Canto popular – Zinaida Bolboceanu, Rodica Buhnă, Nătălița Munteanu, Stela Botez, Gheorghe Afroni, Marin Ganciu, Viorica Cibotaru, Ștefan Popescu ș.a.
Una dintre cele mai ferme afirmații ale muzicianului Botnaru, la acest capitol, este: „Ori cântărețul este cobzar, ori cobzarul – cântăreț.În muzica noastră tradițională profesionistă cobzarul a fost dintotdeauna cântăreț. Istoria cântecului «Să-mi cânți, cobzar bătrân, ceva» vorbește de la sine”.
În literatura de specialitate întâlnim și afirmația ex-șefului catedrei respective, regretatului compozitor și folclorist Gleb Ceaicovschi: „Sunt aici, la Conservator, fete cântărețe. Să ia cobza în mână și să cânte”.
Victor Botnaru este profesorul și artistul ce posedă un gust deosebit și o estetică rafinată, fiind concomitent simplu, modest, inteligent și cumsecade.
Profesorul Botnaru a fondat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice poate primul ansamblu de cobzari din istoria muzicii basarabene, care a încântat spectatori din multe sate ale republicii, precum și din România, Germania, Olanda, Estonia, Ucraina etc.
Victor Botnaru este, de asemenea, consultant în domeniul construcției cobzelor, aceasta ne-o demonstrează colaborarea sa cu lutierul Nicușor, care a participat la reconstrucția cobzei.