5 tipuri de alimente care-ţi vor strica buna dispoziţie

Ceea ce mâncăm ne formează nu doar corpul, de alimentaţie depinde sănătatea, caracterul şi buna dispoziţie. Aceasta se întâmplă din două cauze, scrie SHOK.md cu referire la omactiv.
Prima este de ordin psihologic. Relaţia noastră cu hrana oglindeşte dispoziţia actuală. Şi invers, modificând alimentaţia, putem schimba dispoziţia.
A doua cauză este de ordin fiziologic. Substanțele valoroase pe care le primim din alimente sunt implicate în numeroase procese, inclusiv în formarea hormonilor fericirii.
Să aflăm în continuare ce produse îţi pot strica buna dispoziţie.
Alimente bogate în carbohidrați
Alimentele bogate în carbohidrați provoacă supraexcitarea sistemului nervos central. Iniţial suntem excesiv de energici, ca mai apoi aceasta să se transforme în agresiune. În această stare îi putem răni pe cei din jur, spunându-le fraze destul de dure și tăioase.
Următoarea etapă este apatia și reducerea energiei. Aceasta este o consecință a scăderii bruşte a zahărului din sânge. Când primeşte astfel de hrană, organismul eliberează în sânge o cantitate mare de insulină pentru a neutraliza zahărul. La rândul ei, insulina absoarbe nu doar zahărul din hrana proaspăt consumată, dar şi pe cel care trebuie să fie prezent în sânge.
Alcool
Alcoolul provoacă doar o relaxare pe termen scurt. Peste câteva ore după consumul de alcool pe fundalul intoxicației, apare sindromul de abstinență. Principalele simptome ale sale sunt: iritarea, apatia și vulnerabilitatea sistemului nervos central la orice factor extern.
În astfel de momente, se blochează unii neurotransmițători, provocând sentimentul de tristeţe, ba mai mult, descoperi că nu mai eşti capabil să iei decizii.
Consumul regulat de alcool poate duce la tulburări mai grave afectând legăturile neuronale, creierul intră în fază de supravieţuire, când funcționează la nivel minim.
Potenţatori de arome
Aspartamul și alți potenţatori de arome excită excesiv și epuizează sistemul nervos central. Fiind folosite frecvent, acestea provoacă supraexcitare de durată. Adesea ea se observă la copii.
Gluten
Dacă intestinele sunt bolnave şi glutenul nu se asimilează corespunzător, atunci componentele sale ar putea pătrunde în sânge, provocând o reacţie corespunzătoare a sistemului nervos – nervozitate şi nu numai.
Carne
Din carnea, care din anumite motive nu s-a digerat rapid şi calitativ, se elimină toxine cadaverina şi putresceina. Ele acționează asupra sistemului nervos central și provoacă agresiune și irascibilitate.
5 cauze care ar putea împiedica asimilarea proteinelor le găsiţi aici. Succint – nu mânca carne pe noapte, combin-o cu legume şi ai grijă de sănătatea tractului digestiv.
Toate procesele neuro-reglatorii depind de ceea ce am mâncat, am băut sau am inhalat (aerul poluat). Foarte des ne înrăutăţim relațiile cu oamenii sau suntem cuprinşi de depresie, când este suficient să schimbăm modul de alimentare, să normalizăm somnul și să bem mai multă apă.
Dacă doreşti să afli mai multe la acest subiect citeşte cartea „Biochimia creierului” de Dave Asprey și „Intestinul și creierul” de David Perlmutter.