(VIDEO) Istorii urbane- colecţie vestimentară inspirată din arhitectura oraşelor Chişinău şi Bender

 (VIDEO) Istorii urbane- colecţie vestimentară inspirată din arhitectura oraşelor Chişinău şi Bender
0Shares

Arhitectura oraşelor Chişinău şi Bender a fost sursa de inspiraţie pentru studenţii Facultăţii de Arte Plastice şi Design de la Universitatea „Ion Creangă” din capitală şi pentru cei de la Colegiului de Arte Plastice „Postoikin” din Bender, care au făcut front comun şi au creat colecţii vestimentare, scrie SHOK.md cu referire la rm.

Modele ne amintesc de stilul specific al secolului XIX. Pe stofe sunt imprimate imagini cu străzi, balcoane, uşi forjate.

„Istorii urbane” – astfel a fost întitulată colecţia vestimentară realizată de studenţi. Cei de la Colegiul de Arte Plastice din Bender au creat stofa, iar studenţii de la Facultatea de Arte Plastice şi Design de la Universitatea „Ion Creangă” au realizat modelele. Denis Guţan este unul dintre cei care a muncit la colecţie. El spune că de mic este pasionat de modă.

„Ne-am inspirat din arhitectura neoromană şi am confecţionat mai multe modele de îmbrăcăminte care întruchipează acest stil”, menţionează Denis Guţan, student.
Oraşele din ţara noastră au fost sursa de inspiraţie şi pentru Tatiana Bordeianu. „Pe haine sunt câteva elemente din harta Republicii Moldova, chiar am evidenţiat şi câteva raioane, am utilizat patru tipuri de stofă, tricotaj, pânză de sac, pânză de in şi lână”.

Iar Svetlana Morari a decis să realizeze câteva articole vestimentare ce amintesc de arhitectura gotică.

„Avem tematica „Memoir-Noire”, conceptul, unde am realizat o colecţie din şase modele inspirată din arhitectura gotică Notre-Dame de Paris. Totul a fost greu, de la concept până la realizare”, afirmă studenta, Svetlana Morari.

Pentru crearea modelelor studenţii au folosit diverse stofe. Ei au fost ghidaţi de profesorii de la facultate.

„50% din stofă a fost creată manual, este vorba de pâslă, o tehnică foarte bine cunoscută, care au făcut-o colegii de le Bender, de la colegiu, cât şi tehnica batic. În general, s-au creat câteva chipuri”, menţionează Eugen Reabenchi, asistent universitar.

Colecţie vestimentară a fost realizată în cadrul proiectului „Cultura promovării oraşelor în Republica Moldova prin intermediul artei şi mitopoeticii”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/