Actorul de teatru și film Vladimir Zaiciuc a fost petrecut pe ultimul drum

 Actorul de teatru și film Vladimir Zaiciuc a fost petrecut pe ultimul drum

Actorul de teatrul și film Vladimir Zaiciuc, Artist al Poporului, unul dintre fondatorii Teatrului ”Luceafărul”, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Artistul s-a stins din viață pe 8 ianuarie, la vârsta de 84 de ani, scrie SHOK.md cu referire la moldpres.md.A

fost unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafărul” alături de colegii săi „șciukiniști” Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Eugenia Todorașcu, Sandri Ion Șcurea, Ion Ungureanu, Grigore Rusu, Valentina Izbeșciuc, Vasile Constantin, Nina Mocreac-Vodă ș.a. A jucat în scenă roluri principale în piese de W. Shakerspeare, A. P. Cehov, I. L. Caragiale, Aureliu Busuioc, Ion Podoleanu, Andrei Strâmbeanu, Ana Lupan. A lucrat în teatru până în 2008. A fost un om foarte sincer, erudit,  îndrăgostit de teatru, de oameni și de viață”, a remarcat Paulina Zavtoni.

În cadrul mitingului de doliu, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a afirmat că Vladimir Zaiciuc a fost un exemplu de slujire teatrului, un rege al Teatrului ”Luceafărului”, iar actorul și regizorul Gheorghe Pietraru a spus că regretatul artist i-a fost părintele său spiritual în Teatrul ”Luceafărul”, partener de scenă în mai multe spectacole.

Actorul Vladimir Zaiciuc s-a născut la 4 noiembrie 1937 în satul Dubău, raionul Dubăsari. În 1960 a absolvit Școala Superioară de Teatru „B. Şciukin” din Moscova. În toamna aceluiași an și-a început cariera de actor în Teatrul „Luceafărul”. Vladimir Zaiciuc a fost și profesor la disciplina Arta actorului la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” din Chișinău în perioada 1968-1980. A jucat în spectacolele: „Nota zero la purtare”, „Copiii și merele”, „La moara dracilor”, „Arvinte și Pepelea”, „Autorul moare azi”, „Vicleniile lui Scapin”, „Baia”, „Căsătoria”, „Trei surori”, „Păsările tinereții noastre”, „Dragul meu ticălos”, „A cincea lebădă”, „Hamlet”, „Angajare de clovn” ș.a. De asemenea, a jucat în filme. Debutul în cinematografie l-a făcut pe când era student, jucând în prima peliculă moldovenească – „Când omul nu-i la locul lui” (1957), după un scenariu de Ion Druță „Floare de cireș”. A mai jucat în filmele „Când se duc cocorii”, „Serghei Lazo”, „Singur în faţa dragostei”, „Zece ierni pentru o vară” ș.a.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și