Care este diferența între burka, hijab și niqab?

 Care este diferența între burka, hijab și niqab?

Hijab, niqab, burka, chador – există diferite tipuri de articole vestimentare  purtate de femeile musulmane din întreaga lume. Potrivit digi24, unele femei poartă un batic pentru a-și acoperi capul și părul, cum ar fi Hijabul, în timp ce altele poartă burka sau niqab, care le acoperă complet fața. Eșarfele sunt văzute ca un semn de modestie de către persoanele care le poartă, dar și ca un simbol al credinței religioase, însă nu toată lumea este de acord cu ele, iar în unele țări, cum ar fi Franța și Danemarca, există o interdicție de a purta articole de îmbrăcăminte care acoperă fața în public.

BBC a realizat un ghid care prezintă diferitele tipuri de articole vestimentare pe care le poartă femeile și fetele de confesiune musulmană.

Cuvântul „hijab” se referă în general al acoperire, dar este adesea folosit pentru a descrie voalul purtat de femeile musulmane. Aceste eșarfe sunt purtate în multe stiluri și culori. Tipul cel mai frecvent purtat în Occident acoperă capul și gâtul, dar lasă întreaga față descoperită.

Portrait smiling, confident businesswoman in hijab on street
Studentă musulmană în Marea Britanie, care poartă Hijab. Sursă foto: Profimedia Images

 „Niqab” este un voal pentru față, care lasă descoperită zona din jurul ochilor. De asemenea, Niqabul poate fi purtat cu un voal pentru ochi separat.

nijab
Femei din nord-estul Siriei, care poartă hijab. Sursă foto: Profimedia Images

 „Burka” reprezintă articolul vestimentar cel mai acoperitor dintre toate veșmintele islamice. Aceasta este format dintr-o singură bucată, care acoperă fața și corpul. La nivelul ochilor există o plasă prin care persoana să poată vedea.

Burka este considerată cea mai restrictivă formă de îmbrăcăminte pentru femei și este asociată în mod tradițional cu țările din Asia de Sud, cum ar fi Afganistanul.

Portrait of a veiled Muslim woman in northern Pakistan, Asia
Femeie musulmană care poartă burka. Sursă foto: Profimedia Images

„Al-amira” este un voal format din două piese. Se compune dintr-o bucată stânsă la nivelul capului, realizată de obicei din bumbac sau poliester, și o eșarfă care acoperă gâtul și partea inferioară a capului.

Portrait of young muslim woman with shopping bag, smiling
Tânără musulmană care poartă vestimentația „Al-amira”. Sursă foto: Profimedia Images

„Shayla” este o eșarfă lungă, dreptunghiulară, populară în regiunea Golfului. Aceasta se înfășoară în jurul capului pentru a-l ascunde și se fixează la umeri, lăsând fața descoperită.

profimedia-0598049129
Consilierul de stat din Sri Lanka, Silma Mohideen, purtând vestimentația numită „Shayla” în timpul unei conferințe de presă. Sursă foto: Profimedia Images

„Khimar” este un voal lung, asemănător unei pelerine, care atârnă în jos chiar deasupra taliei. Acest articol vestimentar acoperă părul, gâtul și umerii complet, dar lasă fața descoperită.

Italy, Palestro, reception center for minor asylum seekers
Tânără musulmană din Italia, purtând „Khimar”. Sursă foto: Profimedia Images

„Chador” este un articol vestimentar purtat adesea de multe femeile iraniene când ies afară din locuință și seamănă cu o mantie care acoperă tot corpul, dar care lasă fața descoperită. Chadorul este însoțit de obicei de o eșarfă mai mică pe dedesubt.

clarisa word
Șefa corespondenților internaționali CNN, Clarissa Ward, în mijlocul unui reportaj pe străzile din capitala afgană Kabul, purtând articolul vestimentar „Chador”. Sursă foto: Clarissa Ward/twitter

În întreaga Europă, o serie de țări au aplicat diferite interdicții pentru îmbrăcămintea islamică, confrom ITV news.

  • În Olanda, îmbrăcămintea care acoperă fața este interzisă în locuri publice, dar nu pe străzi
  • În Belgia există o interdicție publică în privința articolelor vestimentare care ascund identitatea purtătorului
  • În Franța, vestimentația care acoperă fața este interzisă în public
  • În Danemarca este interzisă total purtarea niqabului și a burka
  • În Germania, purtarea articolelor de îmbrăcăminte care acoperă fața sunt interzise soldaților sau lucrătorilor în serviciul public
  • În Austria, hainele care acoperă fața sunt interzise în public
  • În Bulgaria sunt interzise în public articolele care acoperă „parțial sau complet” fața