Primăvara începe cu „La mulți ani!” pentru Eugen Doga: Ce vârstă frumoasă împlinește Maestrul

 Primăvara începe cu „La mulți ani!” pentru Eugen Doga: Ce vârstă frumoasă împlinește Maestrul

Renumitul compozitor și autorul Imnului Chişinăului, Eugen Doga își sărbătorește astăzi, 1 martie, ziua de naștere. Maestrul a împlinit vârsta de 85 de ani. Cu această ocazie, Direcția Cultură a municipiului Chișinău a venit cu un mesaj de felicitare.

„Sunt 85 de primăveri ce își iau începutul cu numele maestrului Eugen Doga- omul înzestrat de Dumnezeu cu harul creației, cu simțul și rafinamentul unui geniu al muzicii.
Vă mulţumim pentru dragostea de oameni pe care îi alinaţi în clipele grele cu muzică izvorâtă din suflet.
Vă urăm sănătate, fericire împărtășită cu cei dragi și forțe inepuizabile în minunea creației. La mulți ani, maestre”.
Totodată, și Fratii Advahov au ținut să-i ureze maestrului „La mulți ani”.

Eugen Doga s-a născut în satul Mocra, Râbnița. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga”, apoi la Conservatorul de stat din Chișinău și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”. Compozitorul are la activ mai multe cantate: „Curcubeul alb”, „Primăvara omenirii”, „Vocea omenească”, poeme simfonice: „Inima veacului”. A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic „Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, patru cvartete de coarde, cântece de estradă etc.

Compozitorul a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific Artist al Poporului, cu „Ordinul Republicii”, ordinul „Steaua României” în grad de comandor, cu ordinul „Serviciul Credincios” (România) și cu ordinul „Alexandr Nevski” (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingașa și tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

Citește și