Dave Grohl, liderul trupei Foo Fighters, spune că și-a pierdut auzul de mult timp: „Citesc pe buze de 20 de ani”

 Dave Grohl, liderul trupei Foo Fighters, spune că și-a pierdut auzul de mult timp: „Citesc pe buze de 20 de ani”

Dave Grohl, liderul trupei Foo Fighters, a vorbit recent despre pierderea auzului și cum l-a afectat acest lucru. La 53 de ani, acesta mai mult de trei decenii de când se află în peisajul muzicii rock, scrie SHOK.md cu referire la profm.

Într-o apariție în emisiunea lui Howard Stern, Dave Grohl a mărturisit că este „al naibii de surd” și că de 20 de ani se bazează pe cititul buzelor pentru a înțelege ce vor oamenii să-i spună. „

Nu am mai făcut teste de mult timp, dar știu ce mi se va spune: ‘aveți o mai mare afectare a urechii stângi decât a celei drepte, cauzată de tinitus'”. Tinitusul sau țiuitul urechii este asociat cu senzația de înfundare a urechii, amețeli, scăderea auzului, stări de greață. Poate fi o problemă pe termen scurt, sau ca în cazul lui Dave Grohl, pe termen lung. Expunerea la zgomote puternice provoacă daune urechii, iar tinitusul poate fi un simptom al unei afecțiuni preexistente ce poate duce la pierderea auzului.

Anii de cântat la tobe și concertele rock i-au afectat serios auzul lui Grohl. Acesta știe și de ce urechea stângă este mai afectată: pentru că monitoarele de sunet erau mereu în partea stângă a scenei, lângă tobele la care el cânta. Cu toate acestea nu folosește monitoare in-ear (căștile din urechi cu care apar artiștii pe scenă – n.r.) pentru că îi răpesc din atmosfera reală a concertului.

În ultimele două decenii, în conversațiile unu la unu, Dave s-a bazat mult pe cititul pe buze, lucru devenit mult mai dificil în pandemie, când lumea poartă măști. „Dacă stai lângă mine la cină, nu înțeleg niciun cuvânt. Nu am cum. Într-un restaurant aglomerat e și mai dificil. Asta e cel mai rău lucru în pandemie. Oamenii poartă măști, iar eu citesc pe buze de 20 de ani. Sunt un muzician rock, sunt al naibii de surd, nu aud ce spui”, a povestit artistut din trupa Foo Fighters, potrivit celor de la Daily Mail.

Deși se chinuie să înțeleagă ceva când poartă conversații, în studio reușește să audă și cele mai mici lucruri. „Urechile mele sunt conectate la anumite frecvențe”, a mai spus Dave Grohl, care se află pe scenă de la începutul anilor ’90.

Maria Palade

https://shok.md/